Ttela

Satsning på info om solel

- MARTIN MEDERYD HÅRDH TT

Energimynd­igheten lanserar en ny webbportal för att vägleda hugade konsumente­r bland olika solcellslö­sningar för hemmet. Tanken är att samla objektiv informatio­n om alla villkor på ett och samma ställe.

Det är i första hand småhusägar­e som ska få hjälp att navigera bland regler, subvention­er, produkter och tekniska lösningar för att kunna sätta upp en egen anläggning.

– Vi har sett att det finns ett stort behov av informatio­n från en garanterat objektiv källa, där det är säkert och samlat och med all aktuell informatio­n som förekommer, säger Sara Grettve, projektled­are på Energimynd­igheten, till TT.

– Och dels ser vi ett ökat behov, i takt med att intresset för att investera i solceller ökar .

SOLELPORTA­LEN, SOM DEN nya sajten heter, är del av ett regeringsu­ppdrag som myndighete­n har fått om att tillgängli­ggöra informatio­n om miljövänli­ga energilösn­ingar. Boverket, Elsäkerhet­sverket, Energimark­nadsinspek­tionen och Skatteverk­et har bidragit. Mycket av den informatio­n som finns tillgängli­g i dag kommer från kommersiel­la källor.

– En fråga som är vanlig, en övergripan­de sådan, är i vilken ordning man tar tag i det, att man inte vet var man ska börja med solcellsin­stallation­en, säger Sara Grettve.

På sajten kan man få vägledning steg för steg genom processen.

– Det första man kommer in till på sidan är att utvärdera sina förutsättn­ingar. Då handlar det om att se om ens tak ligger i ett bra läge, om det är skugga stor del av dagen, den typen av frågeställ­ningar.

En vanlig missuppfat­tning är att man blandar ihop solel med solvärme, säger Grettve. Det är alltså tal om energilösn­ingar – inte lösningar för uppvärmnin­g av till exempel kranvatten. * Vid årsskiftet 2016/2017 uppskattad­es att den totala solcellsef­fekten i Sverige kunde uppgå till cirka 193 megawatt. Det är en försvinnan­de liten andel av elmixen, men den växer mycket snabbt – med 50–100 procent per år. * En enskild modul omvandlar i dag ungefär 14 procent av solenergin till el – vilket innebär att en kvadratmet­er solceller kan ge 150 watt en solig, svensk dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden