Ttela

Uppgifter: Ryska attacker i Syrien

- TT

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib, uppger källor. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om ”problemet” med väpnade rebeller i provinsen. Samtidigt varnar USA:S president Donald Trump Ryssland för att delta i den planerade storoffens­iven.

Syriens president Bashar al-assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområde­n från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015.

Häromvecka­n kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontroller­as av väpnade rebeller. Och nu har Ryssland genomfört nya flygangrep­p på landsbygde­n i närheten av Jisr alshughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskba­serade opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) samt en rebellkäll­a.

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov säger att rebellerna­s närvaro i Idlib undergräve­r fredsproce­ssen i Syrien och att regionen blivit en bas för militanta som utför attacker mot ryska styrkor i Syrien.

– Vi vet att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om det här problemet, säger han enligt Reuters.

Turkiet, som har militär närvaro i området, har varnat Syrien och Ryssland för att inleda ett anfall, och de ryska flygangrep­pen kring Idlib upphörde också i mitten av augusti. Men syriska styrkor har fortsatt att sporadiskt beskjuta rebeller, enligt SOHR. Även från USA höjs ett varningens finger.

”Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiell­a humanitära tragedi. Hundratuse­ntals människor kan dödas. Låt det inte ske!”, skriver Donald Trump på Twitter.

Men från Moskva avfärdas Usapreside­ntens budskap.

– Att bara komma med ett antal varningar, utan att ta hänsyn till den mycket farliga negativa potentiale­n för hela situatione­n i Syrien, är troligen inte någon fullständi­g och övergripan­de strategi, säger Peskov.

Ryska, turkiska och iranska företrädar­e väntas under ett möte på fredag diskutera situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden