Ttela

Ser språket som det som formar vårt samhälle

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Fahimeh Nordborg har stannat till hemma efter att ha varit på en skoldebatt där hon pratat med ungdomar inför det kommande valet, och det är nog som det vänsterpar­tiska kommunalrå­det som hon kanske är mest känd bland Trollhätte­borna.

Kommunpoli­tikern anser att det har blivit ett hårdare klimat inom politiken och menar att det sker en större polariseri­ng inom samhället idag.

– Det känns som att fler och fler personer ser sin vardag utifrån ett ”vi och dom” perspektiv, säger hon.

Fahimeh Nordborg menar att mycket har att göra med att det pratas mer om kostnader för immigratio­nen än vad som tidigare skett. Pratas det om siffror försvinner individen och de människor som kommit till Sverige dehumanise­ras vilket spär på det hårdare klimatet i samhället, anser hon.

HON MINNS TILLBAKA till när hon själv kom hit 1992, från Iran. Då fanns det ett stort mottagande i samband med kriget på Balkan. Folk var då mer öppna och hjälpte till på ett annat sätt än vad man gör nu.

– Visst var jag lite naiv och ny inför systemet, men för mig kändes det som att det fanns en värme och vanligt folk var mer öppna. Det är ingen som kommer att må bra av den inställnin­g som förs i dag när det kommer till invandring. Personer måste välkomnas in och inte ses som en volym. De personer som kommer hit har lämnat allt och har tagit svåra vägar för att ta sig till Sverige. Ska de kunna göra samma klassresa som jag så måste det finnas sätt ett stöd att slussas in i samhället.

UNDER SKOLUTFRÅG­NINGEN som Fahimeh Nordborg var på under morgonen hörde hon hur elever använde sig av ordet flyktingkr­is och hon reflektera­r över hur etablerat begreppet blivit i samhället.

– Den kris som systemet har genomgått när det skedde en ökning av invandring­en har kommit att gå från en systemkris till en flyktingkr­is. Det handlar inte om att vi har tagit in för många individer det handlar snarare om att systemet inte varit anpassat till mottagande­t. Här måste vi återerövra begreppen och det kommer att ta tid, säger hon.

SPRÅKETS VIKT ÄR något som Fahimeh Nordborg arbetar mycket med, både som lärare och politiker, där ett av hennes främsta uppdrag är att skapa mötesplats­er där nya svenskar och gamla svenskar möts.

– Ibland finns det fördomar om svenskar bland de nyanlända på samma sätt som det finns fördomar från svenskar om de nyanlända, * År: Fyller 60 den 6 september * Familj: Man och två vuxna barn * Bor: Trollhätta­n * Yrke: Lärare * Kanske mest känd som Vänsterpar­tist bland Trollhätte­borna. * Födelsedag­en kommer jubilaren att fira med familj och nära vänner efter att valet är över. därför är det viktigt att dessa grupper kan mötas och bryta med fördomarna, säger hon.

Förändring­en av begrepp och det hårdare politiska klimatet är det som jubilaren samlar kraft från. Hennes mål är att är att samhället ska flytta längre bort än tidigare.

– Nu känns det ännu längre bort att ha ett jämlikt inkluderan­de samhälle. Om inte Sverige, som är ett av de rikaste länderna i världen kan ta emot personer som flyr från konflikter. Vilket land kan göra det då? Jag har ett ansvar mot mina barn och barnbarn att fortsätta jobba för det samhälle som jag vill lämna efter till dem.

 ?? Bild: LINUS NILSSON ?? PLANTERING. Valnötsträ­det som i Fahimehs trädgård har planterats från kärnor som hon har haft med från Iran.
Bild: LINUS NILSSON PLANTERING. Valnötsträ­det som i Fahimehs trädgård har planterats från kärnor som hon har haft med från Iran.
 ??  ?? JUBILAR. Familjen Nordborg kommer att fira födelsedag­en med familjen och nära vänner efter att valet är över.
JUBILAR. Familjen Nordborg kommer att fira födelsedag­en med familjen och nära vänner efter att valet är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden