Ttela

Vandring på Håjums begravning­splats

En tidig höstkväll samlades ett 30-tal intressera­de medlemmar i Trollhätta­ns Trädgårdsf­örening på Håjums begravning­splats för att delta i en kyrkogårds­vandring tillsamman­s med kyrkogårds­chef Roger Patriksson.

- CHRISTINA CARLSSON

Patriksson introducer­ade åhörarna i kyrkogårde­ns historia, som officiellt blev en begravning­splats 1913 och numer bildar Trollhätta­ns pastorat, men redan 1838 registrera­des den första gravsättni­ngen på Götalunden­s begravning­splats. Detta var ett resultat av koleraepid­emin, fortsätter Patriksson, som menar att Gärdhem på den tiden hade en mer central roll och var mer bebyggd än Trollhätta­n. När koleran kom ville människorn­a som då bodde i Gärdhem därför att de avlidna koleradrab­bade skulle begravas så långt bort som möjligt, därför valdes Håjum.

Håjums begravning­splats omfattar 34 hektar varav 22-24 hektar i dag är i bruk med cirka 7-8000 gravar. 80-100 gravar läggs ner varje år, men gravstenar­na kan ibland återanvänd­as. De gravar som är ovårdade, cirka 300, är under uppsikt för eventuellt nedläggnin­g.

Med tanke på årets heta och torra sommar kan man undra hur det har gått för alla dessa växter. Men Patriksson berättar att för några år sedan investerad­e man i ett antal kilometer droppbevat­tning som man sedan grävde ner över en stor yta med växtlighet. Detta räddade till stor del majoritete­n av kyrkogårde­ns växter i årets sommartork­a tillsamman­s med personalen­s intensiva bevattning av övriga växter.

Efter cirka två timmars vandring på den vackra be- gravningsp­latsen avtackades Patriksson med en mindre gåva.

 ?? Bild: PRIVAT ?? TILL MINNE. Under kvällens kyrkogårds­vandring visades Minnenas stig med smidda konstverk, den gamla delen med de äldsta gravarna, askgravpla­tser samt den nya och berömda askgravpla­tsen Ekgläntan belägen i skogsdelen av området, men även, inte minst all växtlighet.
Bild: PRIVAT TILL MINNE. Under kvällens kyrkogårds­vandring visades Minnenas stig med smidda konstverk, den gamla delen med de äldsta gravarna, askgravpla­tser samt den nya och berömda askgravpla­tsen Ekgläntan belägen i skogsdelen av området, men även, inte minst all växtlighet.
 ?? Bild: CHRISTINA CARLSSON ?? TORKAN. Med tanke på årets heta och torra sommar kan man undra hur det har gått för alla dessa växter. Men Patriksson berättar att för några år sedan investerad­e man i ett antal kilometer droppbevat­tning som man sedan grävde ner över en stor yta med växtlighet.
Bild: CHRISTINA CARLSSON TORKAN. Med tanke på årets heta och torra sommar kan man undra hur det har gått för alla dessa växter. Men Patriksson berättar att för några år sedan investerad­e man i ett antal kilometer droppbevat­tning som man sedan grävde ner över en stor yta med växtlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden