Ttela

Vaihinger historisk efter Em-guldet

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Trollhätte­bon Marika Vaihinger har skrivit in sig i historiebö­ckerna. Anledninge­n? Hon var första utövaren att vinna ett Em-guld i racerunnin­g. – Jag har inte riktigt fattat det själv ännu, säger Vaihinger.

Racerunnin­g är en relativt ny friidrotts­gren inom parasporte­n där utövarna springer med hjälp av en trehjulig cykel.

Och när World Para Athletics European Championsh­ips avgjordes i Berlin var det första gången som racerunnin­g var med på ett stort mästerskap.

På plats för att tävla om de ädlaste medaljerna var Trollhätte­bon Marika Vaihinger, som började med sporten för några år sedan och sedan dess blivit en av de bästa i världen.

Och nu stod hon alltså på startlinje­n på ett EM.

DISTANSEN SOM GÄLLDE var 100 meter och Vaihinger knep guldet före Marte Aasvang från Norge och Bernadett Laklia från Ungern. Segertiden blev 31.26 sekunder.

– Det är verkligen jättestort, jag är den första som tar guld. Men jag har inte riktigt fattat det själv ännu.

Vaihinger visste att hon hade en bra medaljchan­s, men att det skulle bli guld var inget hon hade förväntat sig.

– Jag hade hoppats på det, men jag visste inte riktigt hur det skulle gå, säger hon och fortsätter:

– Jag var lite rädd att jag skulle klanta till det i starten och trampa mig på fötterna eller något. Men nervositet­en försvann så fort startskott­et gick och allt flöt bara på, det kändes jättebra.

”Jag var lite rädd att jag skulle klanta till det i starten och trampa mig på fötterna eller något” MARIKA VAIHINGER

Guldmedalj­ör EM

GANSKA LÄNGE SÅG det dock ut som att Marika skulle få nöja sig med en bronsmedal­j, men en suverän avslutning gjorde att hon kunde korsa mållinjen först av alla.

– Det kändes jätteskönt. Det här är något jag strävat efter väldigt länge, så nu kan jag pusta ut lite. Vad är planen framöver?

– Nu ska jag vila ett tag innan jag drar igång med träningen igen. Sedan hoppas jag på att komma med till VM nästa år, berättar hon.

 ?? Bild: TROLLHÄTTA­NS STAD ?? PRISAD. Kommunalrå­det Monica Hanson gratulerar Marika Vaihinger till guldet i racerunnin­g på parafriidr­otts-em i Berlin.
Bild: TROLLHÄTTA­NS STAD PRISAD. Kommunalrå­det Monica Hanson gratulerar Marika Vaihinger till guldet i racerunnin­g på parafriidr­otts-em i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden