Ttela

Sverige till VM

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

”Otroligt härligt att vi ska få åka till Frankrike och spela VM. Det är svårt att beskriva.”

SOFIA JAKOBSSON

om den danska försvarare­n Rikke Sevecke och placerade iskallt in 1–0 vid Stina Petersens högra stolprot.

– När jag gjorde målet kände jag en fantastisk lättnad. Otroligt kul efter allt som var, att jag missade ett mästerskap. Det var otroligt skönt att få göra mål i en sådan här viktig match. Och att sedan få veta att vi ska få spela VM i Frankrike nästa sommar, säger Jakobsson.

LÄNGE UNDER KVALET såg annars den blågula vägen mot VM spikrak ut. Efter att det danska damlandsla­get tagit striden med sitt förbund för ett bättre landslagsa­vtal och gått i strejk inför bortamötet med Sverige tilldömdes blågult en 3–0-seger. Tre poäng som gav Sverige ett järngrepp om förstaplat­sen i gruppen, men efter 0–1 borta mot Ukraina i juni förändrade­s läget.

Förutsättn­ingarna inför mötet med Danmark på Viborg Arena inför 8 182 åskådare var att det krävdes en svensk poäng för att knipa direktplat­sen. Då valde förbundska­ptenen Peter Gerhardsso­n att gå tillbaka till en trebacksli­nje i ödesmatche­n. Trion Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magdalena Ericsson lyckades under stora delar av matchen neutralise­ra Danmarks största hot Pernille Harder – som nyss utnämndes till den bästa spelaren av Europeiska fotbollsfö­rbundet – och danskorna skapade egentligen inte en enda het målchans varken före eller efter Sveriges 1–0-mål.

DET VAR I STÄLLET närmare 2–0 när Stina Blacksteni­us träffade stolpen i den 88:e minuten, men matchen slutade 1–0 till Sverige och Vmbiljette­n till Frankrike nästa sommar är bokad.

– Vi är så välförtjän­ta av den här vinsten, vi gjorde en jättebra match. Framför allt försvarsmä­ssigt, säger Kosovare Asllani till TV12.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? klart för VM nästa år.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT klart för VM nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden