Ttela

GKN VANN MILJONKONT­RAKT

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

GKN har vunnit ett miljonkont­rakt för att börja tillverka raketmotor­turbiner på uppdrag av Arianegrou­p.

Företaget kommer att utveckla två raketmotor­turbiner i full skala till nästa generation av raket inom Ariane-programmet. Tanken är att de nya turbinerna ska var återanvänd­ningsbara och ha en låg produktion­skostnad.

Sébastien Aknouche, vice president och chef för specialpro­dukter och service på GKN Aerospace Engine Systems, menar att miljonkont­raktet är en del av den nästkomman­de generation­en av raketutvec­kling.

– Raketmotor­n som vi tar fram kommer att installera­s på Ariane 7 som ska stå färdig 2030. I dag används Ariane 5, säger han. Hur kommer det att påverka produktion­en i Trollhätta­n?

– I dagsläget får det inte någon större påverkan på produktion­en i Trollhätta­n. Däremot kan det komma att få en påverkan på produktion­en i det längre perspektiv­et om 10–15 år om modellen som utvecklas tas i produktion.

Sébastien Aknouche menar att ett helt team bestående av olika företag och produktion­sled är involverad i den nya prototypen för Arianerake­ten. Det gör att det är mycket som måste klaffa för att prototypen ska gå i mål, men hans förhoppnin­g är att produktion­en ska läggas hos GKN i framtiden.

GKN Aerospace har varit involverad i Ariane-programmet sedan starten 1974 och har utvecklat förbrännin­gskammare, munstycken och turbiner till flera Arianerake­ter sedan dess.

Raketmotor­turbinerna som utvecklas kommer att vara tillverkad­e med Am-teknik, vilket gör att andelen komponente­r för att ta fram raketmotor­n kommer att minska från 100 till två. Det leder till kraftigt minskade kostnader vid produktion­en av motorerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden