Ttela

Politikern­a om styret efter valet

VAL 2018: Hur kommer våra fyra kommuner styras nästa mandatperi­od? Vilka ingår samarbeten och söker stöd hos varandra? TTELA har pratat med några ledande kommunpoli­tiker för att höra hur de resonerar.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Hur Vänersborg kommer styras kommande mandatperi­od är osäkert. TTELA frågade tre av kommunens ledande politiker om vilka alternativ de ser som möjliga.

Efter valet 2014 stod det klart att Socialdemo­kraterna som största parti bildade minoritets­styre i Vänersborg tillsamman­s med Centerpart­iet och Miljöparti­et. En kort tid var också Medborgarp­artiet, som då hette Välfärdspa­rtiet, med i koalitione­n men de hoppade plötsligt av samarbetet.

I dag är det moderata opposition­srådet Gunnar Lidell tydlig med vilket styre han vill se kommande fyra år.

– I den bästa av världar får vi en borgerlig majoritet och då räknar jag med Centerpart­iet. En allians. Har ni pratat med Centerpart­iet om detta?

– Nej. Vi respektera­r samarbetet som C har idag tillsamman­s med S och MP. Vi avvaktar till efter valet. Vi kommer jobba för ett majoritets­styre så att kommunen blir handlingsk­raftig och har fart framåt. Då krävs 26 mandat – minst.

M kommer heller inte samarbeta med SD.

MATS ANDERSSON ÄR, inför årets val, nytt förstanamn på Centerpart­iets lista i Vänersborg. Han utesluter också samarbete med SD.

– Vi delar helt enkelt inte samma värdegrund om allas lika värde. Gunnar Lidell ser gärna ett allianssty­re i Vänersborg, tillsamman­s med Centerpart­iet. Vad säger du om det?

– Så trevligt för honom. Vi har sagt att varje parti går till val var för sig. Vi söker stöd hos väljarna med vårt lokala partiprogr­am och kommer utifrån valresulta­tet försöka genomföra det. Jag vill inte säga något innan vi har fått valresulta­tet. Du är nytt förstanamn på Centerpart­iets lista inför valet. Varför?

– Om jag ska tolka partiet så kanske det handlar om att de vill ha förnyelse. Jag kanske kan bidra med att bredda perspektiv­et och se med nya ögon.

Socialdemo­kraternas Marie Dahlin säger att hon gärna ser en majoritet i Vänersborg. Hur en sådan skulle kunna se ut vill hon inte spekulera i men hon stänger ett par dörrar.

– Det finns ingen chans att jag samarbetar med Medborgarp­artiet, de har varit så otrevliga i debatterna. Det är samma med Vänsterpar­tiet. Det har egentligen inget med politiken att göra utan med personerna. Men det finns ju sätt att komma runt det, säger Marie Dahlin.

ETT FORTSATT STYRE med Centerpart­iet ser dock Marie Dahlin som möjligt.

– Samarbetet mellan S och C har fungerat bra i Vänersborg i 15–16 år. Jag ser inga tecken på att det kommer ändras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden