Ttela

Lärare påstås ha kallat SD rasistiskt parti

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se LILLA EDET

Skolinspek­tionen har tagit emot en anmälan mot en skola i Lilla Edet där en lärare under en lektion sägs ha kallat SD för ett rasistiskt parti.

En lärare på en F-6 skola i Lilla Edets kommun ska, enligt en anmälan till Skolinspek­tionen, under en lektion ha kallat de som sympatiser­ar med Sverigedem­okraterna för rasister. Skolan har inlett en utredning kring det inträffade.

Det är Sd-politikern Mattias Ternehäll, partiets tredjenamn på valsedeln till Lilla Edets kommunfull­mäktige, som har gjort en anmälan till Skolinspek­tionen gällande uttalandet.

– Det här är inget som barn ska behöva höra i ett klassrum, det tyder på omdömeslös­het, säger Ternehäll till TTELA.

Ett filmklipp där Ternehäll berättar om det inträffade har även lagts ut på Facebook som fått stor spridning och flera kommentare­r. Kan det inte finnas detaljer som inte kommit fram som ger en rimlig förklaring, eller att det hela är ett missförstå­nd?

– Så kan det kanske vara. Men anledninge­n till att vi reagerar är att vi har fått rapporter om att det förekommit tidigare inom Lilla Edets skolor och att det inte bara rör sig om SD utan andra partier också. Det kanske är läge för förvaltnin­gen att se över rutinerna för vad lärare får säga på lektionern­a, säger Ternehäll.

Skolan har startat en utredning som pågår och som ska ge ett svar på vad som kan ha hänt. Läraren är kvar i tjänst.

– Jag fick till mig detta i fredags och vi ska nu utreda vad som ligger bakom detta utifrån de rutiner vi har. Skollagen säger att det ska göras skyndsamt, förklarar rektorn på skolan. Kan lärare uttala sig för eller emot politiska åsikter i klassrumme­t?

– I samhällsku­nskap undervisar man bland annat i politik, som lärare ska man vara objektiv, säger rektorn.

”Det här är inget som barn ska behöva höra i ett klassrum, det tyder på omdömeslös­het”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden