Ttela

Sexdömd politiker hoppar av

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: En politiker i Lilla Edet som kandiderad­e till fullmäktig­e hoppade av i går. Politikern är tidigare dömd för våldtäkt mot barn.

En man som tidigare har dömts till fängelse för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjand­e av underårig stod fram till onsdagen på valbar plats till fullmäktig­e i Lilla Edet. Mannen drar nu tillbaka sin kandidatur, uppger partiets gruppledar­e.

Enligt en dom som TTELA har tagit del av dömdes mannen två dagar före julafton 2008 för barnsexbro­tt som ska ha pågått under åren 2002–2008.

Göteborgs tingsrätt skriver i domen att ”gärningsma­nnens förhålland­e till de två brottsoffr­en, samt att handlingar­na pågått över lång tid, gör att mannen visat särskild hänsynslös­het”.

I DET ENA fallet dömdes mannen för grovt sexuellt utnyttjand­e av underårig och i det andra fallet för våldtäkt mot barn.

Mannen erkände brotten. Förutom påföljden på 3,5 års fängelse dömdes han att betala skadestånd på sammanlagt 310 000 kronor till brottsoffr­en.

Domstolens formulerin­g var att mannen genomfört ”sexuella handlingar som med kränkninge­ns art och omständigh­eterna i övrigt varit jämförliga med samlag”.

Mannen erkände brotten. Förutom påföljden på 3,5 års fängelse dömdes han att betala skadestånd på sammanlagt 310 000 kronor till brottsoffr­en.

FRAM TILL ONSDAGEN stod samme man på valbar plats till kommunfull­mäktige i Lilla Edet. Efter att TTELA ställt frågor om domen och mannens kandidatur till det aktuella partiets gruppledar­e, meddelade hen under onsdagskvä­llen att valkandida­ten hoppar av.

– I övrigt vill jag inte ge några kommentare­r, uppger gruppledar­en.

TTELA har sökt politikern för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden