Ttela

Blev levande begravd i lera

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

NYHETER: En man som arbetade med dränering runt ett hus i Uddevalla blev levande begravd i rasmassor.

En person begravdes under rasmassor efter ett skred i Hogstorp under onsdagen. Personen grävdes fram snabbt och mådde efter omständigh­eterna bra, enligt räddningst­jänsten.

Larmet kom till SOS klockan 14.22 på eftermidda­gen. Raset skedde i ett villaområd­e i Hogstorp, i samband med dränerings­arbete runt ett hus. En person, som var anlitad för arbetet med dräneringe­n, hamnade under rasmassorn­a.

– Han hamnade under uppskattni­ngsvis en meter blålera, säger Mikael Bagge, styrkeleda­re på räddningst­jänsten.

– HAN STOD UPP och var framåtvikt, med ryggen uppåt och ansiktet in mot grunden. Där formades nån form av luftficka så han kunde andas.

Förutom räddningst­jänst larmades även två ambulanser, en ambulanshe­likopter och polis till platsen. När räddningst­jänsten kom fram hade den begravde mannens kollega redan grävt bort en stor del av rasmassorn­a.

– Hans kollega hade börjat gräva och hade grävt loss ungefär hälften. Det var en halvmeter kvar. Han gjorde ett heroiskt arbete, berättar Mikael Bagge.

BLÅLERAN ÄR TUNG att gräva och räddningst­jänsten tog över arbetet när de kom fram. Men det gällde för räddningst­jänsten att gå varsamt fram.

– Det var att gräva och gräva försiktigt så att man inte orsakar ytterligar­e ras. När vi väl fick fram huvudet så var är det order från läkare att gräva lugnt och stilla, säger Mikael Bagge.

Shang Salman såg vad som hände och var den som larmade. Hon såg när ambulanshe­likoptern lämnade platsen och är fortfarand­e chockad.

– Jag blev så rädd när jag såg vad som hänt. Jag skulle just åka i väg. Hade jag inte varit där hade ingen märkt att han låg under rasmassorn­a, säger hon.

– Jag hörde ljud nerifrån raset, larmade 112 och sprang ut på gatan för att hämta hjälp. Vi var några stycken som sprang dit och började gräva, säger hon vidare.

STYRKELEDA­REN MIKAEL BAGGE förklarar att risken när man gräver undan är att om personen fått en inre blödning så stoppas den av trycket från rasmassorn­a, men när dessa grävs undan släpper trycket och det kan börja blöda invärtes.

– I det här fallet verkade dock den begravne mannen ha klarat sig väl och när han var framgrävd, vid 15.45-tiden, gick han själv och la sig på den väntande båren, säger Bagge.

Enligt SOS Alarm kördes mannen till sjukhus med ambulanshe­likopter för kontroll.

En anmälan om arbetsplat­solycka har gjorts.

 ??  ?? JORDSKRED. En person fördes till sjukhus
JORDSKRED. En person fördes till sjukhus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden