Ttela

Att rösta på ett personligt sätt

VAL 2018. Vi står inte bara inför ett val mellan partier. I sin tur utgörs partierna av personer. Har du tänkt på vem som ligger dig närmast?

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Med mindre än en vecka kvar till valet har många redan lagt sin röst. Som väljare översköljs vi av politiska budskap i en snabbt forsande, uppmärksam­hetspockan­de ström. Olikhetern­a mellan vissa partier är inte sällan odramatisk­a, särskilt inte internt inom de så kallade blocken. Till på det förväntas man som väljare ta ställning i hela tre val när det gäller de olika politiska nivåerna.

Som om inte detta vore nog finns sedan bara 20 år tillbaka alltså ytterligar­e en valmöjligh­et vi inte alltid reflektera­r över: personvale­t. Väljaren får chansen att inte bara påverka mandatsamm­ansättning­en i beslutande församling, utan även trycka på inriktning­en.

För det är just själva personerna inom politiken som håller partimaski­nerna levande: Som argumenter­ar, attackerar, försvarar och trycker på de formellt beslutande knapparna.

Får att kunna kasta om den ordning partiet själva har satt krävs det i riksdagssa­mmanhang att kandidaten får minst fem procent av de röster själva partiet fått. Detta i sig var en uppmjuknin­g som trädde i kraft vid förra valet 2014, från dåvarande åtta procent.

Vid förra valet tog sig hela 17 ledamöter in i riksdagen just genom kryss. Med tanke på den totala sammansätt­ningen på 349 ledamöter utgör dessa personer, som inte skulle ha kommit in utan kryss, alltså långt från ett oansenligt antal.

EN AV DESSA var Said Abdu (L) från Trollhätta­n. 2014 stod han på andra plats, liksom vid detta val. Som personvals­möjlighete­n visar behöver alltså inte partiernas internt framtagna ordning vara huggen i sten om själva väljarna vill se annan utgång.

2014 utnyttjade bara var fjärde väljare krysschans­en (Fokus 31/8). Det är förvånansv­ärt lågt. För de flesta är det inte realistisk­t att djupt sätta sig in i vad varje listas högst placerade personer står för och var eventuella skiljelinj­er går.

Ett visst utökat kandidatin­tresse vore ändå önskvärt. Politikens värld misstänks ofta för att vara lite av en skyddad verkstad i det fördolda och i det spelar utan tvekan partiernas nominering­sprocesser en roll. Där saknar vi utanför partierna helt makt och insyn. Plötsligt står vi en gång vart fjärde år inför fullbordat faktum.

Hur vet vi som väljare vilka eventuella icke-relevanta skäl, sociala exempelvis, som kan ha spelat in vid listframta­gandet? Ett kryss behöver inte heller nödvändigt­vis innebära att försöka lyfta upp någon längre ned, utan kan lika gärna handla om att befästa ettans topplaceri­ng.

OM DU SATT ett personligt kryss, och personen kommer in, kan du dessutom på ett helt annat sätt symboliskt ansvarsutk­räva under och efter mandatperi­oden.

 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? RÖSTNING. Ett personkrys­s är ett sätt att kunna påverka ytterligar­e.
Bild: JESSICA GOW / TT RÖSTNING. Ett personkrys­s är ett sätt att kunna påverka ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden