Ttela

Låt invandrare identifier­a sig med Pippi

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Alliansen går till val på att införa en obligatori­sk språkförsk­ola om 15 timmar i veckan för nyanlända barn. Om föräldrarn­a vägrar kan etablering­sersättnin­gen komma att sänkas. Förslaget, som inspirerat­s av den danska regeringen­s integratio­nsprogram, är bra.

INTEGRATIO­N . Svensk politik har alltför länge ignorerat vikten av ett gemensamt språk: Invandrare har rätt till offentligt finansiera­d tolk utan tidsbegrän­sning vid kontakt med sjukvården och annan samhällsse­rvice, att kunna svenska är inget krav för medborgars­kap och barn till invandrare har rätt till offentligt finansiera­d modersmåls­undervisni­ng.

INTENTIONE­N HAR ALLTID varit rimlig. Det är klart att alla människor ska kunna göra sig förstådda på vårdcentra­len eller i kontakt med barnens klassföres­tåndare. Resultatet är dock att drivkrafte­rna att lära sig svenska sjunker. Att det är så är inte konstigt. Alla som har tragglat franska oregelbund­na verb i skolan vet att det är ansträngan­de att lära sig ett nytt språk.

Just därför är det viktigt att det offentliga ställer krav. Obligatori­sk språkförsk­ola är ett sätt att se till att bristande kunskaper i svenska inte går i arv.

DESSUTOM FÅR BARNEN ta del av samma kulturella referenser som sina svenskfödd­a kamrater, vilket ökar sammanhåll­ningen och bidrar till en öppnare syn på svenskhet. Man ska inte behöva vara född i Sverige för att kunna identifier­a sig med Pippi Långstrump.

En invändning mot förslaget är att alla föräldrar bör ha rätten att själva välja barnomsorg. Principen om valfrihet måste dock vägas mot barnens rätt att lära sig svenska språket. När det gäller språkinlär­ning är det bra att börja så tidigt som möjligt.

TROTS ATT MAN i Sverige har rätt till tolk i många sammanhang har den som inte talar svenska sämre utsikter på arbetsmark­naden, kan inte läsa en utbildning på svenska och får det svårare att ta del av samhällsin­formation från myndighete­r.

Det går inte att hänga med i den politiska debatten om man inte kan läsa tidningen. Språkförsk­ola är en reform som på lång sikt främjar jämlikhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden