Ttela

Flera utmanar om styret

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Under åtta år har Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Liberalern­a styrt Lilla Edet. Blir det en fortsättni­ng efter valet?

– Vi jobbar för ett maktskifte tillsamman­s med Moderatern­a, Miljöparti­et och Kristdemok­raterna, säger Julia Färjhage (C), opposition­sråd i Lilla Edet.

Hon tycker att det har hänt för lite under de år som den sittande majoritete­n styrt kommunen.

– Läget är fantastisk­t, befolkning­en ökar men det går väldigt segt med nya detaljplan­er. Det känns att det mest är bråk om hur mycket pengar utbildning­snämnden behöver. Fokus är för mycket på ekonomin och den är för övrigt inte bra den heller.

Även om opposition­en tar över styret, så är det inte säkert att det blir Centerpart­iet som blir största parti. Vid förra valet var det inte många röster som skiljde till Moderatern­a som också utmanar om kommunalrå­dsplatsen.

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det själv, säger Zara Blidevik (M).

Hon är tvåa på partiets lista, efter Camilla Waltersson Grönvall, som även är etta på riksdagsli­stan.

ZARA BLIDEVIK TYCKER det är en tuff och spännande valrörelse och väldigt öppet hur det kan gå. Vid förra valet var Sverigedem­okraterna näst största parti i Lilla Edet.

– Man kan inte utestänga SD. De måste ha sin plats i demokratin och man måste respektera vad väljarna vill, annars är det inte demokrati. Det vi kan göra som motvikt är att visa att vi är ett starkt alternativ själva, säger Zara Blidevik.

SD VAR NÄST största parti förra valet och fick fem platser i fullmäktig­e, men hade en låst lista med enbart tre namn. Därmed kunde de tre styrande partierna åter få majoritet.

Detta val har SD en lista med 16 namn till kommunfull­mäktige och räknar med att kunna fylla de stolar de får.

– De har haft det lätt under fyra år. De har inte behövt ta någon större hänsyn till oss, säger Frej Dristig, förstanamn på SD:S lista och syftar på övriga partier.

Han hoppas själv att kunna bli nytt opposition­sråd efter valet.

– Absolut. Det ser jag inte som orimligt. Det beror på hur stora vi blir.

OM DET BLIR en fortsättni­ng för Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Liberalern­a återstår att se.

– Vi går till val som tre enskilda partier och har ingen gemensam valkampanj men vi har haft ett gott samarbete under två mandatperi­oder, säger Carlos Rebelo Da Silva (S) ordförande i KS.

Om Socialdemo­kraterna åter blir största partiet vill han se vem som tillsamman­s med dem vill vara med och bestämma i Lilla Edets kommun kommande fyra år, förutom SD.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden