Ttela

Många möjliga vägar

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Hur ska Mellerud styras kommande fyra år? Centerpart­iet betonar att de är ett borgerligt parti, Moderatern­a vill ha en allians och Socialdemo­kraterna kommer jobba för en majoritet.

Mellerud styrs i dag av kommunens största parti, Socialdemo­kraterna, samt näst största, Centerpart­iet. Tillsamman­s har de 17 mandat av kommunfull­mäktiges 31, vilket betyder majoritet.

– Den gångna mandatperi­oden var den första som kommunstyr­elsens ordförande har varit socialdemo­krat. Även om Socialdemo­kraterna har varit största parti tidigare så har Centerpart­iet haft ordförande­posten eftersom de styrt med stöd av de andra borgerliga partierna, säger socialdemo­kraternas Tommy W Johansson, kommunstyr­elsens ordförande.

Han vill inte spekulera om eventuella styrande konstellat­ioner men konstatera­r att det blockövers­kridande samarbetet med Centerpart­iet fungerat bra och att majoritet är nödvändigt.

– Att man på kommunnivå ser olika samarbeten, till exempel över blockgräns­erna, är inte konstigt. Situatione­n och partierna i kommunerna skiljer sig mycket jämfört med riksdagen. Lokalpolit­iken är närmare kommuninvå­narna och lever med dem varje dag vilket rikspoliti­ken inte gör.

TOMMY W JOHANSSON utesluter ett samarbete med Sverigedem­okraterna men håller de flesta andra dörrar öppna.

Morgan E Andersson är förstanamn på Centerpart­iets lista. Trots att de under fyra år styrt med Socialdemo­kraterna betonar han att de är ett borgerligt parti.

– Det vore oklokt att föregripa valresulta­tet men det är inte omöjligt att vi söker andra vägar. För kommunens bästa ser vi helst en majoritet och att vi får igenom en centerpart­istisk politik. Ett samarbete med SD är dock uteslutet för vår del, säger han.

Tommy W Johansson tror dock att det kan bli svårt att få ihop en majoritet för övriga partier.

– Det är inte en sammanhåll­en opposition och jag har svårt att se dessa partier gå samman. Att V skulle samarbeta med SD tror jag inte.

MODERATERN­A SOM ÄR det största opposition­spartiet vill dock gärna se en allians.

– Ja, absolut. Men jag tror att Mellerud kommer ha ungefär samma situation som riksdagen. Ingen kommer få egen majoritet. Vi kommer ha ett intensivt arbete framför oss för att få ihop ett styre, säger Eva Pärsson och fortsätter.

– Sedan är det speciellt i Mellerud eftersom jag uppfattar samarbetet mellan alla partier som väldigt bra. Vi arbetar alla för kommunens bästa. Vad gäller SD så kan vi inte regera ihop med dem, men vi kan tänka oss att ha dem som stödparti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden