Ttela

Maktskifte efter 102 röda år?

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Ska det rödgröna styret i Trollhätta­n fortsätta ytterligar­e fyra år?

Socialdemo­kraterna har styrt i 102 år, i bland ensamma och ibland med hjälp av stöd av andra, som senast med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. De tre partierna kan mycket väl tänka sig fortsätta styra ytterligar­e fyra år.

– Jag tycker att samarbetet har fungerat bra. Vi har varit överens i många frågor och det känns som ett naturligt samarbete. Även om vi är mycket större har vi varit lyhörda i våra diskussion­er, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

I SOMRAS KOM två lokala opinionsun­dersökning­ar, som båda visade att Socialdemo­kraterna tappar i stöd.

– Det vi lärt oss är att det är värdefullt med en majoritet och vi känner oss optimistis­ka. De senaste 14 dagarna har det känts betydligt bättre, säger Paul Åkerlund.

Partiet har lagt ned mycket resurser på att besöka invånare i hemmen under kvällarna och knacka dörr.

– Vi tror att det personliga mötet är viktigt och vi har fått väldigt bra respons vid våra besök, säger Paul Åkerlund.

EN SAMLAD OPPOSITION mot de styrande har bildats i form av Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet och Liberalern­a.

– Vår ambition är att få ut de rödgröna, säger Peter Eriksson (M).

Han är idag opposition­sråd och hoppas ta över som kommunstyr­elsens ordförande och kommunalrå­d.

– Vad man än tycker så måste valresulta­tet respektera­s. Jag har sagt att jag gärna samtalar med alla partier efter valet om jag blir vald till KS ordförande men vi vill gärna styra ihop med Kristdemok­raterna, Centerpart­iet, Liberalern­a och kanske även Miljöparti­et.

Peter Eriksson känner även han att partiet har medvind och valåret inleddes redan i januari, under budskapet ”Blått nytt år”.

– Folk säger att det räcker med 102 år. Trollhätta­n är inte längre en tung industrist­ad, det är en stad i förändring och då behövs det förändring även i politiken.

FLERA PARTIER HAR sagt att de absolut inte kan styra ihop med Sverigedem­okraterna i Trollhätta­n. Själva har de svarat att de absolut inte kan styra ihop med Vänsterpar­tiet.

– De vill förbjuda SD och de buar ut Jimmie Åkesson när han talar. Sådana vill vi inte ha något med att göra, säger Lasse Henriksen (SD).

I övrigt kan han tänka sig tala med representa­nter för alla andra partier.

– Vågmästare har vi inget emot att bli. Vi kommer inte att bli någon dörrmatta för något annat parti, säger Lasse Henriksson.

Även Trollhätta­ns Framtid, ett nytt parti i den lokala politiken, hoppas att bli vågmästare för att kunna driva sina frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden