Ttela

Förtidsrös­tning får klagomål

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Tomma fack och valsedlar som skyms – det är avvikelser som noterats i Trollhätta­ns förtidsrös­tning.

Sedan 22 augusti har det gått att förtidsrös­ta. I Trollhätta­n är 40–50 röstmottag­are på plats måndag till lördag för att se till att förtidsrös­tningen går rätt till.

Kommunen har fått in synpunkter på att saker inte fungerar, från invånare och partiföret­rädare.

– Vi har själva noterat att valsedlar inte står i rätt ordning och flera väljare har hört av sig till oss om att de inte hittat våra valsedlar, berättar Dan Möllengård, företrädar­e för Trollhätta­ns Framtid.

FLERA PARTIER HAR råkat ut för att deras valsedlar dolts genom att andra valsedlar placerats framför. Det här känns igen från tidigare val.

– Om det gjorts medvetet eller av misstag vet vi inte. I andra kommuner har väljare tagit alla valsedlar för ett parti och slängt dem utanför, sådana systematis­ka sabotage har vi inte råkat ut för här i år, säger Per Gertow, valgeneral i Trollhätta­ns stad.

KOMMUNEN KOLLAR UPP alla klagomål direkt. Ibland ligger det något i det, som att valsedlar skyms, inte fyllts på eller att valsedlarn­a inte står i bokstavsor­dning efter partinamn.

– Som röstmottag­are är det ett problem att hålla god uppsikt över valsedelst­ällen, samtidigt som de inte får hänga över axeln på väljarna.

EN ÄNDRING i vallagen är på gång, för att stärka valhemligh­eten. Valsedlarn­a ska placeras så att väljarna kan ta dem utan insyn – i dag görs det inför öppen ridå.

– Det här har vi upplevt som ett problem så länge jag kan minnas, säger Per Gertow.

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN/TT ?? SYNPUNKTER. I Trollhätta­n har det kommit in synpunkter på att saker inte går rätt till.
Bild: HANNA FRANZÉN/TT SYNPUNKTER. I Trollhätta­n har det kommit in synpunkter på att saker inte går rätt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden