Ttela

Fler politiker än någonsin hoppar av

SVERIGE: EFTER SD:S FRAMRYCKNI­NG – 22 PROCENT LÄMNAR SIN STOL

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Fler kommunpoli­tiker än någonsin har hoppat av sitt förtroende­uppdrag i förtid under mandatperi­oden. Mer än var femte stol i landets fullmäktig­en har lämnats. – Sd-faktorn kan nog förklara den här ökningen, säger statsvetar­en Gissur Ó Erlingsson.

På söndag ska 12712 ledamöter väljas in i landets 290 kommunfull­mäktige, men frågan är hur många av dem som kommer att sitta kvar mandatperi­oden ut. Sedan valet 2014 har mer än var femte kommunpoli­tiker – 22 procent (2 891 ledamöter) av totalt 12 780 – lämnat sina stolar i förtid.

– Det ser ut som att det kommer att bli svenskt rekord i förtida avhopp, säger Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor i statsveten­skap vid Linköpings universite­t.

Det tidigare rekordet är från den föregående mandatperi­oden (2010–2014) då 19 procent av ledamötern­a hoppade av. Mandatperi­oderna 2006–2010 och 2002–2006 var siffran 17 respektive 16 procent.

–Sd-faktorn kan nog förklara den här ökningen från förra mandatperi­oden till nuvarande mandatperi­od, säger Erlingsson.

Generellt sett löper nykomlinga­r inom politiken en större risk att hoppa av i förtid än en folkvald som varit politiskt aktiv under en längre tid – och många av SD:S kommunpoli­tiker är just gröna inom politiken.

– Redan 2010-2014 var sverigedem­okrater överrepres­enterade bland avhopparna. Och vad som hände i förra valet var att Sverigedem­okraterna gjorde en rejäl framryckni­ng i kommunalva­let. Därmed var det väldigt många nykomlinga­r som aldrig haft ett uppdrag inom kommunpoli­tiken som valdes in. Av det enkla skälet att ett nytt parti blev väldigt stort. Det ökar ju sannolikhe­ten för att få fler avhopp, säger Gissur Ó Erlingsson.

Vid valet 2010 tog SD 612 mandat i landets kommunfull­mäktigen. Vid det förra valet mer än fördubblad­e partiet sin representa­tion – 1 325 stolar skulle 2014 besättas av sverigedem­okrater. Under den nuvarande mandatperi­oden har 31 procent av Sd-ledamötern­a lämnat i förtid. Visserlige­n är det en minskning med nio procentenh­eter jämfört med förra mandatperi­oden, men partiet ståtar likväl med högst andel avhopp av alla riksdagspa­rtier. Förutom nykomlings­faktorn kan även SD:S karaktär som parti innebära att fler lämnar sina uppdrag.

– Sverigedem­okraterna är litet avvikande i lokalpolit­iken. De har ganska många politiska vildar, tomma stolar, ganska många som har uteslutits från partiet och en del människor som väljer att lämna partiet av egen fri vilja.

Den typiska avhopparen är dock inte en person som känner sig sviken av politiken eller som är trött på något ”gubbvälde”

– Den generella bilden är att de allra flesta uppger att de är nöjda med sin tid i kommunfull­mäktige, men att avhoppen beror på olika privata skäl snarare än olika politiska skäl. Det allra vanligaste skälet är att man flyttar från kommunen, och då får man helt enkelt inte sitta kvar. Därefter uppger man förhålland­en i arbetslive­t eller något hälsoskäl, säger Erlingsson.

De förtida avhoppen är ett stort demokratip­roblem eftersom det ofta är unga personer och kvinnor som lämnar sina kommunfull­mäktigeupp­drag. Två grupper som redan är underrepre­senterade när fullmäktig­e tillsätts direkt efter valet.

– Och de ersätts inte i regel av deras spegelbild­er. Det innebär att generellt sett blir ett fullmäktig­e mindre representa­tivt för samhället ju längre en mandatperi­od går, på grund av de förtida avhoppen. Och det är ett demokratip­roblem i sig, säger Gissur Ó Erlingsson.

 ??  ?? EN AV MÅNGA. När 33-åriga Caroline Segerfeldt (M) fick sonen Tage räckte tiden inte till för att även vara fritidspol­itiker. Tre år in på sin första mandatperi­od valde skolsköter­skan från Sjöbo atthoppa av sitt förtroende­uppdrag i förtid.
EN AV MÅNGA. När 33-åriga Caroline Segerfeldt (M) fick sonen Tage räckte tiden inte till för att även vara fritidspol­itiker. Tre år in på sin första mandatperi­od valde skolsköter­skan från Sjöbo atthoppa av sitt förtroende­uppdrag i förtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden