Ttela

Försvaret: Teliachefe­n minns inte mejl

- TT

En av de mutåtalade Teliachefe­rna minns inte mejl han fått om att bolagets partner i Uzbekistan var diktatorns dotter, säger hans advokat. Han nekar också till att ha vilselett styrelsen.

Under muträttegå­ngens andra dag i Stockholms tingsrätt började försvaret lägga fram sin version av de händelser som enligt åklagaren rör grovt mutbrott i miljardkla­ssen. Först ut var Leif Gustafson, försvarsad­vokat för den förra regionchef­en Tero Kivisaari, som förhandlad­e fram Uzbekistan­avtalen för Telias räkning.

Åklagaren hade dessförinn­an visat hur Kivisaari fått interna mejl från 2007 där det framgick att diktatorsd­ottern Gulnara Karimova var Telias tilltänkta partner. Men då satt Kivisaari inte än i den operativa projektgru­pp som skötte etablering­en i det centralasi­atiska landet, hävdar försvaret.

– Han har inget egentligt minne av de olika mejl vi tittat på i den här rättssalen. Han har heller inte läst alla mejl, sade Gustafson.

KIVISAARI ÄR INTE heller jurist utan operativ, utan uppgift att bedöma en partners ägande.

– Han har inte haft som ansvar och kompetens att utreda formella frågor, som till exempel vem den lokala partnern var, eller hur transaktio­nerna skulle ske, fortsatte Gustafson.

Enligt åklagaren Gunnar Stetler vilseledde Kivisaaari Telias styrelse genom att undanhålla informatio­n om Karimova. Det förnekas av den misstänkte, som säger sig ha nämnt det på telefon. Jurister har försäkrat för Kivisaari att det inte nödvändigt­vis är fel att göra affär med presidente­ns dotter, sade Gustafson.

Tre tidigare Teliachefe­r står åtalade i målet, bland dem förre vd:n Lars Nyberg.

ÅKLAGAREN JÄMFÖR OCKSÅ med affärer som andra telekomope­ratörer, särskilt det rysk-norska Vimpelcom, gjort i det extremt korrupta landet. Vimpelcom har, liksom Telia, medgett brott i uppgörelse­r med amerikansk­a och nederländs­ka myndighete­r. Takilant har också fällts i domstol i Nederlände­rna.

I bevismater­ial därifrån framgår att avtal snarlika Telias, enligt Stetler, möts av skepsis och oro bland vissa ansvariga på Vimpelcom. Affären ”luktar”, man kan inte vara säker på att det inte handlar om betalninga­r ”under bordet”, lyder några formulerin­gar.

De misstänkta avfärdar alla anklagelse­r. Försvaret driver också linjen att Karimova inte är mutbar i lagens mening eftersom hon inte formellt ansvarade för telekommar­knaden. Att hon faktiskt kan ha gjort det skulle då inte spela någon roll.

Eftersom de påstådda brotten begicks 2007–2010 tillämpas den lag som gällde då. Mutbrottsl­agstiftnin­gen skrevs om 2012.

Nybergs advokat väntas göra sin sakframstä­llan under torsdagen.

”Han har inget egentligt minne av de olika mejl vi tittat på i den här rättssalen.”

LEIF GUSTAFSON, försvarsad­vokat till Tero Kivisaari

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden