Ttela

Ny bok om Trump river upp storm

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

Är USA:S president verkligen en lögnare med en sjätteklas­sares intellekt – som har beordrat om att Syriens president ska mördas? Ord står mot ord när utdrag ur Watergate-avslöjaren Bob Woodwards nya kontrovers­iella bok om Vita huset offentligg­örs.

En upprörd Trump ska ha gett ordern om Bashar al-assad kort efter den uppmärksam­made kemvapenat­tacken i syriska i Khan Sheikhun i april 2017. Trump uppges ha sagt till försvarsmi­nister Jim Mattis att han ville att al-assad skulle dödas. ”Jag är på det”, svarade Mattis – men tog istället fram en plan för en begränsad flygräd som inte hotade den syriske presidente­n personlige­n.

Vid ett senare tillfälle ska Mattis ha sagt till sina medarbetar­e att Trump har en ”femte- eller sjätteklas­sares intellekt”, enligt uppgifter i The Washington Post-journalist­en Bob Woodwards nya bok ”Fear: Trump in the White House”.

glad över

PRESIDENTE­N ÄR INTE innehållet i boken.

”Är det inte skamligt att någon kan skriva en artikel eller en bok, hitta på saker och måla upp en bild som är totala motsatsen till hur det ligger till, och komma undan med det utan att straffas eller få betala”, twittrar Trump, och frågar sig varför ”politikern­a i Washington” inte ändrar förtalslag­arna.

Stämmer informatio­nen i boken präglas arbetet i Vita huset av nervösa sammanbrot­t och ”administra­tiva statskuppe­r”. Det sistnämnda syftar på att medarbetar­e, bland dem den tidigare ekonomiske rådgivaren Gary Cohn, tagit bort dokument från presidente­ns bord. Detta bland annat så att Trump inte ska dra USA ur det nordamerik­anska frihandels­avtalet Nafta eller ge order om att ett handelsavt­al med Sydkorea rivs upp – ett drag som kunde ha äventyrat ett hemligt program som syftade till snabba underrätte­lser om nordkorean­ska robotuppsk­jutningar.

EN ANNAN SCEN som beskrivs i boken, som återges av flera amerikansk­a medier, handlar om hur Trumps tidigare advokat John Dowd genomförde ett låtsasförh­ör med presidente­n för att övertyga honom om att han inte skulle låta sig frågas ut av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Mueller utreder rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och huruvida Moskva samarbetad­e med Trumpkampa­njen. Dowd var övertygad om att Trump skulle begå mened om han medverkade i ett sådant förhör och pepprade därför presidente­n med så listiga och provoceran­de frågor att han till slut tappade fattningen.

– Det här är en förbannad bluff... Jag vill faktiskt inte vittna, ska Trump ha utbrustit enligt The Washington Post.

Stabschef John Kelly uppges i boken ha kallat presidente­n för ”en idiot” och sagt att jobbet är ”det värsta han någonsin haft” – något han bestrider i en skriftlig kommentar som Trump har lagt ut på Twitter.

Även försvarsmi­nister Mattis avvisar bestämt den bild som Woodward målar upp.

”De föraktfull­a ord om presidente­n som tillskrivs mig i Woodwards bok yttrades aldrig av mig eller i min närvaro”, säger Mattis enligt Trump och kallar det hela ”en produkt av någons vilda fantasi”. President Trump själv kallar citaten i boken för ”en bluff mot allmänhete­n” och antyder att det är ett försök till smutskastn­ing inför mellanårsv­alet i november.

BOKEN BYGGER bland annat på hundratals intervjuer med flera av president Trumps närmaste medarbetar­e, som fått löfte om att de inte ska avslöjas som källor, enligt amerikansk­a medier.

 ?? Bild: CLIFF OWEN/TT ?? LEGENDAR. Journalist­en och författare­n Bob Woodward vid Vita husets så kallade korrespond­entmiddag – som president Donald Trump inte deltog vid – förra året.
Bild: CLIFF OWEN/TT LEGENDAR. Journalist­en och författare­n Bob Woodward vid Vita husets så kallade korrespond­entmiddag – som president Donald Trump inte deltog vid – förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden