Ttela

Madsens livsti

DANMARK: PÅFÖLJDEN FÖR MORDET PÅ KIM WALL AVGÖRS AV ØSTRE LANDSRET

-

”Ubåtsfalle­t saknar motstycke i dansk rättshisto­ria”, inleder åklagaren hovrättsrä­ttegången om mordet på den svenska journalist­en Kim Wall. Nu ska Østre landsret avgöra om det var rätt att ge Madsen grannlande­ts strängaste straff: Livstids fängelse.

Håret är kortklippt och den morddömde Peter Madsen är iklädd mörk kavaj, precis som under förhandlin­gen i byretten, när han tar plats vid sidan av försvarsad­vokat Betina Hald Engmark.

På väg in i sal 1 ler ubåtsbygga­ren – som vill få livstidsst­raffet mildrat – mot tre personer som sitter på anhörigbän­ken bakom honom. Snett emot Madsen sitter Kim Walls föräldrar. Madsen tittar mot åklagaren Kristian Kirk Petersen, eller åt sidan mot domarnas håll, när delar av åtalet och tingsrätts­domen blir upplästa. Straffet är det som överklagas. – Vi har inte samlats här för att avgöra om Peter Madsen är skyldig i åtalet som väcktes mot honom. För det är han, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen och hänvisar till byrettens fällande dom.

Och han poängterar att det inte bara blir en uppläsning av dokumentat­ion i det här målet.

– SKULLE MAN TRO det tar man fel.

Åklagaren vill visa en del bevis på storskärm – att visa delar av utredninge­n är väsentligt för att rätten ska förstå brottets grova karaktär och få en rättvisand­e bild av det, förklarar Kristian Kirk Petersen. Inte för att döma Madsen, eftersom skuldfråga­n redan är avgjord, utan för att bedöma honom. Det har betydelse för rättens beslut om påföljd.

Skärmen släcks flera gånger för folk på åhörarbänk­arna när obehagliga filmer och bilder ska visas.

När försvarsad­vokat Betina Hald Engmark senare får ordet har hon synpunkter på att delar av åklagarens framläggni­ng inte är objektiv och hon ber rätten att bortse från det som inte är relevant för straffutmä­tningen.

Byretten bedömde Madsens skiftande olycksförk­laringar som otrovärdig­a och lade vikt vid det i domen, men förklaring­arna är en del av domen och advokaten börjar därför läsa upp den delen för hovrätten.

KÖPENHAMNS BYRET motiverade påföljden med att Madsen gjort sig skyldig till ett cyniskt och pla-

 ??  ?? STRAFFLÄNG­D SKA PRÖVAS. Åklagaren Kristian Kirk Petersen intervjuas av journalist­er på väg till Østre landsret i
STRAFFLÄNG­D SKA PRÖVAS. Åklagaren Kristian Kirk Petersen intervjuas av journalist­er på väg till Østre landsret i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden