Ttela

Skarpa frågor till Brett Kavanaugh

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Det blev åter en stökig start när senatens utfrågning av Brett Kavanaugh, som president Trump vill se som USA:S näste Hd-domare, gick in på dag två. Nu väntar nu de riktigt hårda frågorna.

Tuffa frågeställ­ningar som även lär beröra samkönade äktenskap, vapenlagar, abort och den konservati­ve Kavanaughs syn på huruvida en sittande president kan åtalas för brott eller civilrätts­ligt har utlovats av justitieut­skottets demokratis­ka medlemmar.

–Vi måste konfronter­a en obekväm men viktig fråga om huruvida president Trump kan ha valt er, domare Kavanaugh, för att skydda sig själv, säger Delawarese­naten Chris Coons.

FRÅGAN ÄR AKTUELL eftersom Kavanaugh har en bakgrund som medhjälpar­e till den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde president Bill Clinton för bland annat affären med praktikant­en Monica Lewinsky. Men några år senare tänkte Kavanaugh om och skrev i en juridisk tidskrift att en sittande president inte ska behöva distrahera­s av brottsutre­dningar. Det kan tänkas tilltala Trump, i en tid då hans tidigare advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfin­ansierings­brott och den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av ryska påverkan under valrörelse­n 2016 pågår.

BLAND DEMOKRATER­NA med hög svansförin­g i utskottet finns Kamala Harris från Kalifornie­n och Cory Booker från New Jersey. Båda brukar nämnas i spekulatio­nerna kring vem som blir Demokrater­nas presidentk­andidat inför valet 2020. Även om det mesta tyder på att Kavanaugh kommer att godkännas av senaten, där Republikan­erna har en knapp majoritet, är det viktigt för dem att visa upp sig som tuffa utfrågare under förhöret.

Även på onsdagen blev de inledande förhören tumultarta­de och avbröts upprepade gånger av hojtande demonstran­ter. Dagen innan ska 61 personer, som varnade för att Högsta domstolen med Kavanaugh kommer att präglas ideologisk­t av konservati­va värderinga­r, ha förts bort från utskottsru­mmet – och ytterligar­e nio från en annan senatsbygg­nad.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK/TT ?? UTFRÅGAD. Brett Kavanaugh, som USA:S president Donald Trump nominerat till posten som näste Hd-domare.
Bild: ANDREW HARNIK/TT UTFRÅGAD. Brett Kavanaugh, som USA:S president Donald Trump nominerat till posten som näste Hd-domare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden