Ttela

Dsstraff prövas

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

nerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna – som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd. Nu kan det bli aktuellt med antingen ett tidsbestäm­t straff, livstids fängelse eller förvaring.

Det sistnämnda är ett tidsobestä­mt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas så pass farlig.

Att endast överklaga påföljden ska inte ses som ett erkännande från Madsens sida, betonade Betina Hald Engmark i samband med överklagan­det i maj. Hon berättade att Madsen inte orkade ”kämpa mer”, att han saknade energi.

ADVOKATEN METTE GRITH STAGE har följt ubåtsfalle­t på distans och hon tog via medier del av Madsens motivering kring överklagan­det.

–Normalt handlar det ju inte bara om att man inte orkar mer, utan för att försvarsad­vokaten också bedömer att det inte finns så mycket mer att göra. Att det är en uppförsbac­ke, och då kan det vara ganska förnuftigt att i stället lägga kraft och fullt fokus på att få rätt påföljd, säger hon till TT.

KÖN RINGLADE LÅNG när ubåtsfalle­t hade sin gång i tingsrätte­n, men nu har intresset svalnat betydligt.

Medier från främst Sverige och Danmark är på plats för att bevaka den tre dagar långa rättegånge­n – men inte alls i samma omfattning som under vinterns brutala och utdragna förhandlin­g. Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigh­eter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrot­t under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en. Madsen har själv påstått att en olycka ombord på ubåten ligger bakom Walls död. Här är några besvärande omständigh­eter som tingsrätte­n lyfter fram:

* Madsens skiftande förklaring­ar.

* Internetsö­kningar visar att Madsen var intressera­d av grovt våld mot kvinnor.

* Verktyg som använts vid styckninge­n togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

* Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

* Olycksförk­laringen bedöms som icke trovärdig.

* Rätten konstatera­r att vissa skador uppkommit vid dödsögonbl­icket eller kort efter.

* Kim Wall har bundits fast med spännband. Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? Köpenhamn.
Bild: JOHAN NILSSON/TT Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden