Ttela

”Jag har inte haft en kometkarri­är direkt”

JUBILAREN: ANDERS LUNDIN FYLLER ÅR SAMMA DAG SOM SIN FRU

- LENA WREEDE/TT

Före detta historielä­rare, sedan programled­are, men också låtskrivar­e, artist och komiker. Att försöka putta in Anders Lundin i ett yrkesområd­e är omöjligt. Själv säger han att det beror på att han hela tiden vill lära sig nya saker.

– Det är det roligaste jag vet. Det är nog det som driver mig, säger han och tystnar ett ögonblick innan han fortsätter:

– Kanske var det också det som blev lite snopet när jag blev lärare – insikten att jag år efter år skulle berätta om franska revolution­en. För jag ville ju fortsätta att gå vidare.

ETT PAR ÅR hann han i alla fall jobba som lärare innan det var dags för nästa steg. Att det då blev radio och tv var kanske inte helt otippat. I många år hade Anders Lundin spelat i ett band vars konserter han utvecklat till att bli små föreställn­ingar med långa underfundi­ga och roliga mellansnac­k. Själv säger han att han alltid haft en stark vilja att uppträda. Av en slump fick han nys om Dramatiska institutet­s radioprodu­centlinje, sökte och kom in.

– Det blev en brytpunkt. Jag tror att jag i vilket fall hade gjort något annat efter ett tag, och sedan gått tillbaka och bli lärare igen, men än så länge har jag inte behövt göra det.

Efter DI följde en massa år som programled­are i radion. Därefter blev det tv. Under den här tiden tappade han musiken, men i slutet av 1990-talet var det dags att plocka upp gitarren igen. Det blev en föreställn­ing på Mosebacke som i sin tur ledde vidare till showen ”R.E.A.” (Roligt Elakt Aktuellt) som skulle hålla i sig i mer än 15 år och ett otal spelningar på både Hamburger Börs i Stockholm och Kajskjul 8 i Göteborg.

– Jag har hunnit med mycket, men allt har gått långsamt. Jag var gott och väl över 30 när jag debuterade i tv. Och jag var 40 när jag upptäcktes för R.E.A., så det har inte varit någon kometkarri­är direkt.

I HÖST ÄR HAN återigen aktuell med Mitt i naturen och lite senare kommer en ny säsong av Allt för Sverige som också håller på att spelas in. Dessutom ska han ut på turné med sin senaste föreställn­ing Expedition Livet. Anders Lundin beskriver den som en historia om människans vandring på planeten, från 3,5 miljoner år sedan fram till i dag. * Fyller: 60 år den 8 september. ”Samma dag som min fru. Det förenklar lite, ingen glömmer den andres födelsedag.” * Bor: I Enskede i Stockholm. * Familj: Hustrun Kerstin och barnen Adrian, 11 och Mathilda, 9 år. * Gör: Programled­are, artist, och låtskrivar­e. * Aktuell: Med nya säsonger av Svt-programmen Mitt i Naturen och Allt för Sverige. Turnerar med egna föreställn­ingen Expedition livet. * Om att fylla 60: ”Det känns jättekonst­igt. Siffran stämmer inte riktigt med den jag är. Samtidigt är det en stor anledning att fira att jag fått bli så här gammal. Jag är otroligt tacksam för det.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Det blir något mindre nu, men jag tänker att det skulle vara roligt få till en fest lite längre fram. Det är så dåligt med fester nuförtiden, så då får man väl ordna en själv.” * Läser: ”Jag läser mycket. Senast var det ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr. Den var fantastisk­t bra.”

– Jag trodde att jag var klar med musiken, men samlade mod och kände – nu jäklar ska jag försöka få in det i schemat. Det är en slags vismusikal som jag tycker är väldigt fin. Du verkar bara ha roligt hela tiden. Är det så?

– Nä, det är det inte, men jag har haft tur som får göra så många olika saker. Vara på scenen, skriva och göra alla de här programmen. Resa med Mitt i naturen till fantastisk­a platser och i Allt för Sverige har jag användning av mitt intresse för historia. Jag är väldigt tacksam. Och nöjd!

Att ständigt prova på och lära sig nya saker är Anders Lundins främsta drivkraft. Just nu spelar han in en ny säsong av ”Mitt i naturen”. Dessutom ska han ut på turné med sin föreställn­ing ”Expedition livet”.

OCH ÄVEN OM han tycker att han fortfarand­e är samma person i dag så finns det vissa skillnader jämfört med för 30 år sedan. Bland annat alla erfarenhet­er som han skaffat sig, men också att det inte är lika mycket ”hopp och studs” nu. Samtidigt är han mån om att behålla sin fart och inte låta sinnet bli baktungt.

– Sedan har det varit en trygghet för mig att göra många olika saker för det har gjort mig oberoende. Man kan kalla det för att vara en renässansm­änniska eller en ängslig person som inte lägger alla ägg i samma korg.

– Men jag vill också lära mig nya saker. Oavsett om det är en danskurs eller att läsa något populärvet­enskapligt om varför Sverige kom att bli så sekularise­rat eller varför vi valde att bygga oss ett folkhem. Att söka nya insikter om hur saker och ting hänger ihop kommer jag aldrig att sluta med.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? MÅNGSIDIG. Utbildad lärare och radioprodu­cent, artist, låtskrivar­e och programled­are. Anders Lundin har många strängar på sin lyra och är mån om att behålla sin fart och inte låta sinnet bli baktungt.
Bild: ERIK SIMANDER MÅNGSIDIG. Utbildad lärare och radioprodu­cent, artist, låtskrivar­e och programled­are. Anders Lundin har många strängar på sin lyra och är mån om att behålla sin fart och inte låta sinnet bli baktungt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden