Ttela

”Svart blod” ger Christoffe­r blodad tand

TROLLHÄTTA­N: DRAMATHRIL­LER I SJU AVSNITT SPELAS IN

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

En dramathril­lerserie i kortfilmsf­ormat. Det är ”Svart blod” som just nu filmas i Trollhätta­n. – Det är magiskt att få se karaktärer­na och historiern­a jag har skapat få liv! säger upphovsman­nen Christoffe­r Tönnäng.

Den högskoleut­bildade filmskapar­en är kanske främst känd som mannen bakom dokumentär­en om Trollhätta­ns musikliv, ett projekt som fortfarand­e i högsta grad lever.

– Det har hela tiden kommit annat emellan, så den har blivit försenad och vilar lite just nu, men planen är att jobba vidare med den senare i höst, försäkrar Christoffe­r.

EFTER ATT TILL största delen ha jobbat med dokumentär­er gjorda på uppdrag av andra kände Trollhätte­killen ett sug efter något annat.

– Jag ville göra något helt fiktivt, så jag började skriva manus till några kortfilmer våren 2017. Det blev en form av komiska sketcher, men så fick jag upp en bild som utspelades på en tågstation.

– Jag fortsatte spinna på den, kunde inte släppa den, och den blev något annat, blev mer seriös, och jag kände att den inte bara kunde berättas i en kortfilm.

Christoffe­r skrev på sin bild i två månader och resultatet blev ”Svart blod”, en dramathril­ler i sju sammanhäng­ande kortfilmsa­vsnitt.

JUST NU PÅGÅR inspelning­en av pilotavsni­ttet, som Christoffe­r betalar helt ur egen ficka. Förhoppnin­gen är att slutresult­atet ska locka någon att gå in som finansiär och att köpa visningsrä­tten.

– Vi får se vad som händer, men serien är tänkt som webbanpass­ad. Och det hade så klart varit grymt att få sälja den till SVT Play eller någon annan streamingt­jänst!

”SVART BLOD” ÄR berättelse­n om Jacob som vill bort från den kriminella världen och som tänker ta hjälp av en kompis som har lyckats med samma resa. Samtidigt sitter Carlos i samma sits – men med tanken att hans väg ut ska bli att döda Jacob.

– Det är egentligen tre olika historier som ska vävas samman under seriens gång, förklarar Christoffe­r.

Totalt medverkar sex skåde- spelare, som regissören hittat via en Facebooksi­da för att söka aktörer.

– Jag la ut en beskrivnin­g av projektet och fick 60 svar på en vecka!

Efter en noggrann urvalsproc­ess fastnade han till slut för sex personer från olika delar av landet. Några av dem kände han till sedan tidigare. Emelie Dahlskog som spelar rollen som Mia, till exempel.

Övriga medverkand­e är Jennie Forsell, Victor Ramos, Rebecca Labbé, Marcel Khouri och Teodor Abréu, som spelar Jacob.

FÖRRA HELGEN SPELADES de första scenerna in på olika platser i Trollhätta­n, som dock inte är namngivet i filmen. Den utspelas helt enkelt i en liten svensk stad.

Trollhätte­borna lär få se Christoffe­r och hans filmteam ute på stan även de närmaste helgerna. Sista inspelning­stillfälle­t för pilotavsni­ttet är satt till första helgen i oktober.

Christoffe­r, som är van att oftast hålla i kameran själv, har den här gången överlåtit det åt Oskar Norberger.

– Jag har främst fokus på regi i det här projektet och det är kul att få jobba med rutinerade skådespela­re. Alla är så engagerade och så drivna och alla som medverkar i den här produktion­en gör det här för att vi älskar att göra film.

FRÅGAN OM HAN fått blodad tand på att skriva och filma egna, fiktiva berättelse­r möts av ett brett leende och ögonen lyser när han svarar.

– Jag tycker det är roligt att filma på uppdrag av andra, men det är en HELT annan sak att få göra något man har skapat själv! Det är tuffare och jobbigare och man är sin egen kritiker, men när man väl är på plats känns allt så himla rätt.

– När vi började rulla första scenen – det var bara så sjukt att få se det jag hade skrivit bli verklighet, att få se karaktärer­na och historien få liv. Hela helgen var bara magisk!

 ?? Bild: ROBERT PETTERSSON ?? STADSMILJÖ. Emelie Dahlskog och de andra skådespela­rna kommer, ihop med filmteamet, att dyka upp runt om i Trollhätta­n de närmaste helgerna.
Bild: ROBERT PETTERSSON STADSMILJÖ. Emelie Dahlskog och de andra skådespela­rna kommer, ihop med filmteamet, att dyka upp runt om i Trollhätta­n de närmaste helgerna.
 ??  ?? NÖJD REGISSÖR. Skaparen bakom ”Svart blod”, Christoffe­r Tönnäng (längst till höger)
NÖJD REGISSÖR. Skaparen bakom ”Svart blod”, Christoffe­r Tönnäng (längst till höger)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden