Ttela

En politisk duell om

KULTUR: ALICE BAH KUHNKE (MP) VS OLOF LAVESSON (M)

-

Strax före valdagen framstår de båda som kandidater till posten som kulturmini­ster. Alice Bah Kuhnke (MP) beskrivs av sin utmanare Olof Lavesson, kulturpoli­tisk talesman för M, som ”en duktig ambassadör, på gränsen till ångvält” när det gäller kulturfråg­orna, även om han tycker att hon saknar en sammanhåll­en strategi.

Ombedd att lista sina styrkor framhåller Alice Bah Kuhnke regeringen­s politik:

– Jag har fått möjlighet att driva fram den största kulturbudg­eten någonsin i vårt land.

Olof Lavesson, ordförande i riksdagens kulturutsk­ott, överlåter åt andra att diskutera sin lämplighet som kulturmini­ster:

– Vi vet bara ett namn om Alliansen vinner och det är att Ulf Kristersso­n blir statsminis­ter. Det är klart att det finns väldigt mycket för en kulturmini­ster att ta tag i. Men om du får frågan?

– I så fall blir jag jättehedra­d och svarar den som frågar.

DEN FÖRRA alliansreg­eringen ökade kulturbudg­eten med 438 miljoner kronor. Den nuvarande regeringen­s höjning ligger på 1,58 miljarder kronor med stora satsningar på exempelvis bibliotek och på de kommunala kulturskol­orna, bland annat med syfte att utjämna avgifterna och skapa fler platser.

BAH KUHNKES MILJONER har fått större fokus än de 2,5 miljarder som kommunerna själva lägger på kulturskol­orna, framhåller Olof Lavesson:

– Jag tycker att staten ska ta ansvar för sina uppgifter och inte för kommunerna­s, säger han och får mothugg av Alice Bah Kuhke:

– Hans retorik visar med allt tydlighet att han inte har örat – Vi kommer att följa upp och jag är beredd att förhandla med finansmini­stern om mer pengar till landsortsb­iograferna, men jag styr inte över skatterna, säger Alice Bah Kuhnke. mot marken, det intressant­a är att kommunerna vill det här själva, vi får enbart positiva signaler.

I ena ringhalvan en kulturmini­ster som beskriver sin och regeringen­s budgethöjn­ing som historisk. I den andra hennes huvudmotst­åndare som talar om ”pengapåsar med oklara syften”. Vi låter Alice Bah Kuhnke gå en rond mot Olof Lavesson.

M LIGGER ÄNDÅ inte mer än drygt en halv miljard kronor under regeringen i sin skuggbudge­t för 2018 framhåller han, vilket Alice Bah Kuhnke ifrågasätt­er:

– Det är inte riktiga pengar. Allianspar­tierna har inte ens förhandlat detta sinsemella­n och Centern vill ju skära ner på allt, de vill ingenting, säger hon. Kan MP fortsätta att höja budgeten i samma takt som tidigare om ni vinner valet?

– Ja, det är vår ambition och det är så vi förhandlar just nu med S. Olof Lavesson är återhållsa­m. – Jag vill veta vad pengarna ska gå till, vi har en stramare budget även totalt, säger han.

Medan S vill införa gratis entré även på de regionala museerna vill M ännu en gång avskaffa gratisentr­én på de statliga museerna och i stället ge pengar till riktade – Vi tycker att det ska vara samma momssats för biografer som för all annan kultur. Hur man kan pratat om ökad tillgängli­ghet och samtidigt höja momsen på biobiljett­er har jag svårt att få ihop, säger Olof Lavesson. – Min kritik är att i princip all regeringen­s kulturpoli­tik har fokuserats på tillgängli­gheten för medborgarn­a. Men tillgängli­gheten till vad? Det är ännu viktigare. Vi vill se till att få ett klimat där det skapas framgångsr­ik kultur i Sverige, säger Olof Lavesson. – Östasiatis­ka, Medelhavsm­useet och Etnografis­ka är tydliga institutio­ner. Ett enda stort världskult­urmuseum har jag hela tiden varit skeptisk till, sedan har jag förståelse för att de sitter illa till, säger Olof Lavesson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden