Ttela

Kulturen

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Både Bah Kuhnke och Lavesson ser satsningar på konstnärer­nas försörjnin­g, kopplade till den konstnärsp­olitiska utredninge­n, som viktiga under nästa mandatperi­od.

satsningar för att locka ovana museibesök­are.

Både Bah Kuhnke och Lavesson ser satsningar på konstnärer­nas försörjnin­g, kopplade till den konstnärsp­olitiska utredninge­n, som viktiga under nästa mandatperi­od, men det är bara MP som har formulerat fem vallöften kring just detta.

”Skydda kulturen från politisk klåfingrig­het” står i stället överst bland M:s kulturvall­öften och Olof Lavesson talar om regeringen­s ”underligga­nde politiseri­ng av kulturen”.

– Det är säkert vällovligt, man har velat ålägga institutio­nerna att bidra till barn- och ungdomsper­spektiv, jämställdh­et, hållbarhet och motverka segregatio­n. Men allt det här gör att staten får en väldigt styrande funktion. Vi behöver gå igenom reglerings­brev och styrdokume­nt för att rensa, säger Olof Lavesson.

ALICE BAH KUHNKE framhåller att hon redan gjort det:

– Jag har inrättat en museilag som slår fast museernas oberoende från politiken. Jag har dessutom tagit bort de formulerin­gar i reglerings­breven som fanns från Moderatern­as tid och som innebar att museerna skulle ”främja jämställdh­et och mångfald” i sina utställnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden