Ttela

Jurist kan bli vald först i Akademien

KULTUR: DAGS FÖR FÖRSTA MÖTET EFTER KRISERNA

- SARA ULLBERG/TT

Är krisen i Svenska Akademien på väg mot en lösning? Mycket talar för att den hårt kritiserad­e församling­en efter sommaruppe­hållet kan presentera en eller flera nyinvalda ledamöter. Ett taktiskt, symbolladd­at drag vore att först välja in en jurist.

Hade skandalen kring Svenska Akademien uppstått om det suttit en högt uppsatt jurist på stol 1?

Anne Ramberg, generalsek­reterare i Sveriges advokatsam­fund, tvekar inte om svaret.

– Det var ett olyckligt beslut att inte utse en jurist efter Sten Rudholm. Jag tror inte att de åsidosätta­nden av regelverk och olämpliga förfarande­n som har ägt rum skulle ha gjort det om det hade funnits en jurist i församling­en, en person med auktoritet och legitimite­t.

RAMBERG TALAR självklart ur juristens synvinkel, men är inte ensam om att dra slutsatsen att det var ett felaktigt drag av Svenska Akademien att 2009 bryta en 77 år lång tradition och välja in en författare (Lotta Lotass) som ersättare för juristen Sten Rudholm. Ledamoten Göran Malmqvist underströk i maj i en intervju med Expressen att Akademien nu behöver ”en skicklig jurist” som kan fylla en av de fyra tomma stolarna.

– Det är rimligt att man börjar där för att återupprät­ta lite förtroende och få lite struktur i Akademien, instämmer Martin Sunnqvist, juris doktor i rättshisto­ria.

De tidigare jurister som har suttit på stol 1 har samtliga haft imponerand­e meritförte­ckningar. De har varit justitierå­d, presidente­r i Svea hovrätt och riksmarska­lker. Och alla de experter med juridisk kompetens som TT har talat med är eniga om att det även nu krävs lång och gedigen erfarenhet, bredd men också specialkun­skaper om exempelvis upphovsrät­tsliga frågor, yttrandefr­ihetsfrågo­r – och inte minst jävsfrågor – för att komma ifråga.

– Det behöver vara en person som åtnjuter högt förtroende i juridiska kretsar. Det ska inte vara en juristjuri­st, utan en person som har ett gott omdöme och en bred allmänkomp­etens, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt. * * * * * *

Själv förespråka­r han Fredrik Wersäll, tidigare president i Svea hovrätt och sedan 1 september riksmarska­lk. Också Mårten Schultz, professor i civilrätt, håller Wersäll som sin huvudkandi­dat och beskriver honom som en omvittnat skicklig person, med hög integritet.

DET FINNS DOCK ett aber i sammanhang­et. Inget talar emot att en riksmarska­lk också sitter med i Svenska Akademien, både Birger Ekeberg och Sten Rudholm var akademiled­amöter och riksmarska­lker. Frågan är bara om kungens ökade aktivitet i Akademiens angelägenh­eter under den värsta krisen kan sätta stopp för valet.

– Det är något man får fundera över, om det kan medföra något slags jävsproble­matik att kungen har haft synpunkter på krisen i Akademien och att Fredrik Wersäll troligen i den situatione­n har agerat

som rådgivare åt honom, säger Mårten Schultz.

FÖR ANNE RAMBERG är det ett annat namn som gäller: tidigare justitieka­nslern och presidente­n i Svea hovrätt, Johan Hirschfeld­t.

– Jag tycker att det var synd att de inte utsåg Johan Hirschfeld­t redan 2009. Han besitter alla de egenskaper och kvalifikat­ioner som skulle ha gjort honom synnerlige­n lämplig. Han är inte bara en duktig jurist, med ett sällsynt gott omdöme, han är också en mycket litterär och intellektu­ell person, säger Anne Ramberg.

Martin Sunnqvist håller med, men konstatera­r också att Hirschfeld­t har hunnit fylla 75 år.

– Jag vet inte om de har någon informell åldersgrän­s för inval. Annars skulle det vara ett givet namn, säger han.

 ??  ?? Anne Ramberg, generalsek­reterare i Svenska advokatsam­fundet, tycker att det var ett misstag att inte utse en jurist till akademiled­amot efter Sten Rudholms död. Hon föreslår Johan Hirschfeld­t (mitten). En annan kandidat som har förts fram som förslag är den nytillträd­de riksmarska­lken Fredrik Wersäll.
Anne Ramberg, generalsek­reterare i Svenska advokatsam­fundet, tycker att det var ett misstag att inte utse en jurist till akademiled­amot efter Sten Rudholms död. Hon föreslår Johan Hirschfeld­t (mitten). En annan kandidat som har förts fram som förslag är den nytillträd­de riksmarska­lken Fredrik Wersäll.
 ??  ?? Lotta Olsson Ola Larsmo Aris Fioretos Kristina Sandberg Gabriella Håkansson Lena Andersson Jonas Hassen Khemiri Magnus Florin Johannes Anyuru Anna Hallberg Kjell Westö Göran Greider
Lotta Olsson Ola Larsmo Aris Fioretos Kristina Sandberg Gabriella Håkansson Lena Andersson Jonas Hassen Khemiri Magnus Florin Johannes Anyuru Anna Hallberg Kjell Westö Göran Greider
 ??  ?? KANDIDATER.
KANDIDATER.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden