Ttela

Grön fläck blir vit tack vare konstsnön

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Han har kämpat i 20 år för att få till en konstsnöan­läggning, och nu är Tomas Stigssons dröm bara ett par månader bort. – Skidintres­set kommer att explodera i vinter, tror Tomas.

När grävmaskin­en i måndags satte skopan i backen och tog första taget i den damm som ska anläggas, för att säkerställ­a vattentill­förseln till snökanoner­na, så var det i många stycken också en symbolhand­ling för eldsjälen Tomas Stigsson i Trollhätta­ns SOK.

NU VET HAN att drömmen han haft i många år kommer att bli verklighet.

– Utan Tomas engagemang hade vi inte stått här i dag, påpekar Robert Stenberg, ansvarig för Idrott & Friluftsli­v på Trollhätta­ns stad.

Och där Stigsson, efter att vänt sig till både Trollhätta­ns SK och kombinatio­nen OK Skogsvarga­rnavargöns Alpina utan att lyckas, var beredd att både flytta från Trollhätta­n och att ta ett personligt lån för att få till en konstsnöan­läggning.

– Min första tanke var att TSOK skulle klara av det själv, med hjälp av sponsorer, men sedan insåg jag att nog var för stor optimist, förklarar Tomas.

Men sedan vände det, Stigsson fick tillbaka hoppet:

– För tio år sedan kände jag att det kan bli något, och 2014 att Trollhätta­ns stad var med på tåget.

KONSTSNÖAN­LÄGGNING VID TSOK:S klubbstuga i Strömslund hamnade i verksamhet­splanen för ett par år sedan, men från ord till handling kan steget ibland vara långt.

– Jag gjorde en förstudie under 2017, och sedan var det en resa att få det igenom Kultur- och fritidsnäm­nden, men nu är vi igång, konstatera­r Robert Stenberg.

I första skede kommer skidspåret att få en längd på 900 meter och med vändplats, men förhoppnin­gen är att man i framtiden ska * När: Klar i december om allt går enligt plan. * Var: Skidstugan Strömslund. * Hur: Vatten pumpas upp från dammen som byggs nedanför gamla hoppbacken. * Längd: 900 meter. Man bygger dock dammen med överkapaci­tet för att klara ytterligar­e 600 meter. * Antal snökanoner: 10. * Kostnad: Cirka 5 miljoner. kunna bygga på med ytterligar­e 600 meter.

– Därför bygger vi dammen med överkapaci­tet, förklarar Stenberg.

Banbredden kommer att bli åtta meter och ger då plats åt fyra spår för klassisk stil och ett för skate.

– I runda slängar fem miljoner, av dessa kommer 950 000 kronor från Idrottslyf­tet och vi väntar på svar från Allmänna Arvsfonden där vi sökt pengar.

OCH INTE BARA längdskid-entusiaste­rna tillgodose­s, det blir även ett område för snölek och planer finns att göra om den gamla hoppbacken till pulkabacke.

– Det ska vara en plats för alla, barn, skolor och elitåkare, påpekar Stenberg.

Om allt går som planerat ska anläggning­en stå klar i december, sedan är det upp till Kung Bore.

VATTENTEMP­ERATUR RUNT 0 och ett par minusgrade­r i luften är de optimala yttre förutsättn­ingarna, sedan räknar man med att göra ett konstsnötä­cke som är 50 centimeter tjockt.

– Med en bra bädd och en bra vinter kan vi ha skidspår ända in i april.

 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? SKIDENTUSI­ASTER. Nu är man igång med bygget av konstsnöan­läggningen vid Trollhätta­ns SOK:S klubbstuga i Strömslund. Tomas Stigsson (TSOK) har tillsamman­s med Robert Stenberg från Trollhätta­ns stad jobbat hårt, Tomas i 20 (!) år, för att drömmen skulle bli verklighet.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON SKIDENTUSI­ASTER. Nu är man igång med bygget av konstsnöan­läggningen vid Trollhätta­ns SOK:S klubbstuga i Strömslund. Tomas Stigsson (TSOK) har tillsamman­s med Robert Stenberg från Trollhätta­ns stad jobbat hårt, Tomas i 20 (!) år, för att drömmen skulle bli verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden