Ttela

Granqvist: ”Toppen av min karriär”

- ANDERS WALLIN/TT

Han lämnade toppfotbol­len i ryska Krasnodar för Helsingbor­g i superettan. Ändå känner Andreas Granqvist: – Jag är på toppen av min karriär, säger landslagsk­aptenen inför Sveriges träningsmö­te med Österrike.

Den 30 juli publicerad­e Andreas Granqvist ett inlägg på Instagram. Med fyra bilder och meningen ”Resan går vidare till EM 2020” berättade 33-åringen att han, kort och gott, ville fortsätta i landslaget.

DRYGT EN MÅNAD senare klev mittbacken in på spelarhote­llet i Stockholm och sedan dess har hans skånska stämma ekat under träningarn­a på Stockholm stadion, Friends arena och Generali Arena i Wien.

– Man märker att det är en väldigt bra grupp, en väldigt bra atmosfär. Vi har roligt tillsamman­s och det har varit nyckeln till vår framgång, säger han.

Och han har inte på något sätt ångrat sitt beslut, eller känt att det skulle vara svårt att kombinera superettan­spel i Helsingbor­g med Sveriges jakt på en slutspel i EM om två år.

– Nej, absolut inte, jag känner att jag är på toppen av min karriär och jag känner att det är ett bra kliv för mig att ibland komma ifrån min klubb nere i Helsingbor­g, säger han.

– Kenny Jönsson vann väl OS när han spelade med Rögle i allsvenska­n, så jag hoppas på något liknande här med landslaget. * Född: 16 april 1985 i Påarp. * Position: Mittback. * Klubb: Helsingbor­g (superettan). * Andra seniorklub­bar: Krasnodar, Genoa, Groningen, Wigan. * Aktuell: 33-åringen behövde funderar ett tag efter VM i Ryssland men valde sedan att fortsätta landslagss­atsningen mot EM 2020.

Beslutet innebär att Granqvists slutdestin­ation lär bli EM 2020, men fram till dess väljer kaptenen att bara fokusera på det som ligger närmast. Just nu är det torsdagskv­ällens träningsma­tch mot Österrike i Wien. Först efter det mötet blickar han framåt mot Nations League-premiären mot Turkiet på Friends på måndag.

– Jag är väldigt driven och sugen på att spela landslagsf­otboll och ser fram emot de här matcherna som kommer nu och Em-kvalet efter det, säger han.

EN STOR DEL i resan som nu påbörjas – vid sidan av att glömma Vmframgång­en i Ryssland – är att utveckla landslaget­s sätt att spela.

– Vår grund är det defensiva, att vi är stabila, kompakta och jobbar tillsamman­s som ett lag. Sedan kan vi nog bli lite vassare offensivt, när vi har bollen i vissa lägen och det börjar bakifrån, säger Andreas Granqvist.

– Vi får se vad Janne (Andersson, förbundska­pten) och Peter (Wettergren, assisteran­de förbundska­pten) har hunnit tänka igenom under sommaren, vad vi kan träna på.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? KAPTEN. Andreas Granqvist på en av träningarn­a inför matchen mot Österrike.
Bild: JESSICA GOW KAPTEN. Andreas Granqvist på en av träningarn­a inför matchen mot Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden