Ttela

Många vill klicka hem maten efter semestern

KONSUMENT: SVENSKARNA HANDLAR ALLTMER MAT PÅ NÄTET

- NINA KÖNIG/TT

Skolorna har börjat och de flesta är tillbaka i vardagslun­ken efter semestern. Det så kallade livspussle­t ska läggas och antalet matbeställ­ningar efter semesterpe­rioden har varit över förväntan, enligt Tomas Kull.

– Det är en större ökning än vad vi hade förväntat oss till i dag och redan till förra veckan, säger han.

Anders Jacobsson som är marknadsan­svarig på Mat.se beskriver en mer försiktig uppgång.

– Det går ner varje sommar, men vi ser att det börjar ta fart nu, säger han.

FÖRSÄLJNIN­GEN AV MAT på nätet har varit på uppgång sedan tidigare. Förra året var omsättning­en för den digitala mathandeln 4,6 miljarder kronor, vilket innebar en tillväxt med 19 procent jämfört med året innan, enligt ny statistik från organisati­onen Svensk Digital Handel.

– När man började med nätmat drev man handeln med färdiga middagskas­sar, det var det som satte fart på mathandeln, säger Per Ljungberg vd för Svensk Digital Handel.

Numera är det främst det så kallade lösplocket, där konsumente­rna själva väljer vad de ska köpa, som växer. Samtidigt minskar efterfråga­n på middagskas­sarna. Ändå väntas tillväxten för nätmaten öka med 25 procent i år jämfört med förra året.

– Jag tror på en väldigt kraftig tillväxt, säger Ljungberg. 1. Sydkorea

2. Storbritan­nien

3. Japan

4. Kina

5. Frankrike

6. Tjeckien

7. Danmark

8. Tyskland

9. Spanien

10. Sverige

11. USA

12. Polen 19,7 procent 7,5 procent 7,5 procent 6,2 procent 5,6 procent 3,2 procent 2,2 procent 1,7 procent 1,8 procent 1,6 procent 1,5 procent 0,9 procent

För närvarande står nätmaten för 1,6 procent av den totala livsmedels­försäljnin­gen i Sverige, vilket är en liten andel jämfört med de länder som leder utveckling­en.

I Sydkorea är motsvarand­e andel nästan 20 procent. I Storbritan­nien och Japan 7,5 procent och i Kina 6,2.

EN AV ANLEDNINGA­RNA till att det går långsammar­e här är att Sverige inte är lika befolkning­stätt. En annan är att Sverige ligger efter när det gäller utveckling­en av hemleveran­ser, enligt Per Ljungberg.

– Nätföretag­en har tvingats bygga upp sin egen infrastruk­tur. Men nu händer det mycket när det gäller hemleveran­ser i Sverige och det bidrar positivt till att prognosen kan växa kraftigt.

Svenska företag arbetar hårt för att effektivis­era sina leveranser och Coop online siktar till exempel på att matkassen ska stå utanför dörren en timme efter att beställnin­gen gjorts.

Per Ljungberg är ändå tveksam till att Sverige kommer kunna komma upp i Sydkoreas volymer inom en överskådli­g framtid. Tomas Kull på Mathem och Anders Jacobsson på Mat.se är däremot övertygade.

– Titta på våra barn. De handlar det mesta på nätet. Är man van att vara på nätet så blir det naturligt att handla där, säger Tomas Kull.

Nu när många har kommit tillbaka till vardagen efter semestern ökar trycket på näthandlar­na. – Vi var tvungna att stänga av beställnin­garna till på måndag för att kunna prioritera kvaliteten före volym, säger Tomas Kull, vd för Mathem.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/HENRIK MONTGOMERY/TT ?? BESTÄLLD ONLINE. Nätmaten körs allt oftare hem på beställnin­g i Sverige.
Bild: TOMAS ONEBORG/HENRIK MONTGOMERY/TT BESTÄLLD ONLINE. Nätmaten körs allt oftare hem på beställnin­g i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden