Ttela

Italia testas i Krogkollen

-

några av borden i restaurang­en som är upptagna och i dörren behöver vi inte vänta länge på bordsplace­ring. Vi möts med ett stort leende och sitter snart på önskad plats med varsin meny i händerna. När vi är redo att beställa får vi snabbt hjälp att kombinera rätter till lämplig dryck.

Det finns två huvudsakli­ga förrätter att välja på, samt ett antal sallader och vitlöksbrö­d med tzatziki. Havskräfts­oppan (75 kr) är härligt krämig med en klick aioli som tillför ett muntert sting. Kräftstjär­tarna är möjligen lite torra, men soppan smakar utmärkt som helhet.

Den andra förrätten, en räkcocktai­l (65 kr), bjuder på prima skaldjur; rikligt med spänstiga räkor och färska grönsaker och med krispig sallad i botten. Olika åsikter förekommer kring att räkorna serveras med en alldaglig Rhode islanddres­sing, men sällskapet enas ändå om att räkornas kvalité fäller avgörandet.

I glasen finns dels Natureo (45 kr), ett mycket bra alkoholfri­tt vitt vin gjort på muskatdruv­or. På rekommenda­tion får vi även in en liten flaska cava, Codorníu Ecologica (65 kronor), som både är väldigt prisvärd och passande till förrättern­a. Det finns ett bra antal viner i utbudet och minst tre sorters öl på flaska, varav ett är italienskt.

DEN ITALIENSKA INRIKTNING­EN på restaurang­en märks tydligast i den anspråkslö­sa men trivsamma inredninge­n, liksom den smöriga, italienska popmusiken som kommer ur högtalarna. I menyn finns klassiska italienska pastarätte­r och risotto vid sidan av de självklara pizzorna, men även rätter som heter Kyckling Italiano eller Toast Italia. Pastan och pizzan får dock stå tillbaka till förmån för fisk och kött den här kvällen.

Laxfilé på planka (195 kr) är vad det låter som. Laxfilén, som är något torr inuti, serveras på ugnsgratin­erat potatismos och med en enkel dilloch räksås med rom. Gott, även om det är ganska simpelt både till sitt innehåll och uppläggnin­g. Den andra varmrätten är en pepparstek (295 kr) som restaurang­en gärna slår ett slag för. Oxfilén är fin, mör, rejält tilltagen och dessutom perfekt stekt enligt instruktio­nerna (medium). Stycket ligger på en något grå bädd av stekta grönsaker, men med en god pepparsås med cognac och en potatisgra­täng med angenäm smak av vitlök.

VID DET HÄR laget är det tydligt att Italia är en restaurang man varken lämnar hungrig eller ruinerad. Det som möjligen saknas i finess vägs hela tiden upp av ett gediget hantverk. Vi är redan mätta och belåtna innan efterrätte­n, men tar in en portion chokladfon­dant (65 kr) till kaffet. Det visar sig vara ett misstag, men enbart för att vi borde ha beställt mer än en. Den mörka chokladen, vaniljglas­sen och söta björnbären väcker liv i smaklökarn­a och det blir nästan lite fäktning med skedarna över bordet.

Men det är bra att veta, för hit går vi gärna igen.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: TTELA ??
Bild: TTELA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden