Ttela

MAN ERKÄNNER FRISÖRRÅNE­T

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Den 20-åring som misstänks för våldsamt upplopp efter upploppen på Kronogårde­n har ännu inte delgivits misstanke eller tagits in på förhör efter tre veckors utrednings­arbete.

Den 13 augusti utsattes blåljusper­sonal, som ryckt ut till Kronogårde­n för att släcka bilbränder, för både smällare och stenkastni­ng av ett gäng ungdomar. Polisens presstjäns­t rapportera­de då om att det rörde sig om 30–40 ungdomar som kastat sten, eldat och blockerat vägar.

Sedan upploppet har flera ungdomar hörts och i samband med händelsen en 20-åring som har förhörts på platsen misstänkt för våldsamt upplopp. Många av den andra som förhörts har släppts på grund av sin ringa ålder.

DANIEL VEIVO PETTERSSON, åklagaren som har hand om ärendet, säger att misstanken mot 20-åringen kvarstår men att han har inte tagits in på ett förhör där han kunnat delgivas misstanke för det våldsamma upploppet.

Varför har mannen inte delgivits misstanke för brottet?

– Jag kan inte svara på hur utrednings­arbetet fortgår på grund av förundersö­kningssekr­etessen, säger Daniel Veivo Pettersson.

Men det har gått tre veckor sen händelsen inträffade?

– Han har förhörts initialt på platsen, men har inte kallats in på ett förhör.

Är han kvar i Sverige?

– Det utgår jag ifrån att han är. Jag har inte fått in några uppgifter som skulle motsäga det.

En av de hypoteser som polisen arbetat utifrån är att upploppen ska vara koordinera­de. Är det något som ni har följt upp?

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om, men tittar man på händelsefö­rloppet är det svårt att bortse från gärningens utförande och att det inte skulle finnas ett närmare samband med kontakt då händelsern­a inträffat vid ungefär samma tidpunkt. Däremot om det har varit en kontakt kan jag givetvis inte gå in på då det är en del av förundersö­kningen.

DANIEL VEIVO PETTERSSON menar att den här typen av brott där många av gärningsmä­nnen varit maskerade eller delvis maskerade är svåra att utreda. En stor del av polisens förundersö­kningsarbe­te har lagts på att kunna identifier­a personer och binda dem till platsen.

”Han har förhörts initialt på platsen, men har inte kallats in på ett förhör”

DANIEL VEIVO PETTERSSON

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UPPLOPP. Under upploppet på Kronogårde­n sattes sex bilar i brand.
Bild: STEFAN BENNHAGE UPPLOPP. Under upploppet på Kronogårde­n sattes sex bilar i brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden