Ttela

NIOR FICK LÄRORIKA UNGDAGAR

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

En 30-årig medlem i Bandidos är åtalad på nytt. Den här gången är han och en medhjälpar­e misstänkta för bedrägerie­r som omfattar varor värda närmare 758 000 kronor. Rättegånge­n, som ska pågå i fem dagar, skulle ha inletts i veckan.

30-åringen är medlem i den kriminella mc-organisati­onen Bandidos Prospect Chapter Trestad. Han var tidigare bosatt i Vänersborg, men är numera skriven på en ort i Dalsland. I förundersö­kningen anges dock en bostadsadr­ess i Vargön. Nu är han misstänkt för nio bedrägerie­r, sju av dem tillsamman­s med en 45-årig man från Kungsör.

I ETT FALL handlar det om grovt brott och brukande av falsk urkund, det vill säga de använde falska fullmakter för att kunna leasa två bilar i Kungälv. Leasingkos­tnaden uppgick till sammanlagt 424 220 kronor. 45-åringen är misstänkt för medhjälp.

Vidare har de tillsamman­s under tre månader 2016 plockat ut varor och tjänster från företag i Trollhätta­n, Vänersborg, Uddevalla, Kungälv, Brålanda och Dals Ed. Bedrägerie­rna uppgår till ett värde av sammanlagt 757 424 kronor.

För att kunna genomföra bedrägerie­rna köptes i juli 2016 ett konkursmäs­sigt entreprenö­rföretag i Trollhätta­n för en krona. Affären gjordes upp mellan den förre ägaren och 30-åringen tillsamman­s med dennes svärfar. 45-åringen skrevs som ny ägare.

I FÖRHÖR HAR han berättat att snart började 30-åringen köpa varor på kredit i företagets namn. Han säger:

– Jag sa ifrån efter ett tag, men då fick jag veta att jag inte skulle lägga mig i och göra som jag blev tillsagd. Det var hotfullt och jag vågade inte göra något mer.

På frågan vem som hotade honom vill han inte svara. Han vill inte heller svara på flera andra frågor eller säger att han inte minns.

45-åringen har dock berättat att han inte hade några anställda och att företaget såldes en månad efter köpet i juli. Till vem säger han inte. Däremot uppger han att han tillhör Romanos MC, en supporterk­lubb till Bandidos, och då gör man vad man blir tillsagd.

30-åringen har å sin sida berättat han var anställd i företaget och fick i uppdrag att köpa in varor. Några – som byggnadsma­terial, en tvättmaski­n och en spis – har han bett att få för egen del i stället för lön i pengar.

ÖVRIGT OMFATTAR BLAND annat golv, el- och installati­onsprodukt­er, tv-apparater med väggfästen, billeasing och mc-utrustning. Dessutom har de i 30-åringens namn vid två tillfällen hyrt stugor till sig och sina familjer på en camping i Dalsland utan att betala.

En del av varorna återfanns i 30-åringens dåvarande bostad i Vänersborg och i Bandidos lokaler i Mankärr i Öxnered.

Hösten 2016 lämnade 45-åringen in en anmälan till Skatteverk­et. I den står att företaget hade tolv anställda och en första löneutbeta­lning på 1,2 miljoner kronor skulle ske i december. I slutet av oktober samma år fanns sex betalnings­föreläggan­den mot företaget.

I maj i år inleddes företagets konkurs.

30-ÅRINGEN OCH 45-ÅRINGEN erkänner att varor mot fakturor hämtats ut i företagets namn. Men båda förnekar brott.

I tisdags skulle rättegånge­n ha inletts – första dagen av fem – vid tingsrätte­n i Vänersborg.

– Men 45-åringen mår så dåligt att han inte kan medverka varken på plats eller via länk. Därför blev vi tvungna att ställa in förhandlin­gen. När den kan sättas ut på nytt vet vi inte. Men förr eller senare hittar vi en lösning, säger kammaråkla­gare Patrik Stintzing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden