Ttela

Byggstart för nytt boende i Mellerud

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: I går togs det första spadtaget till det som ska bli Ängenäs särskilda boende i Mellerud.

Första spadtaget togs i går till det som ska bli Ängenäs särskilda boende. Det blir ett toppmodern­t demensboen­de med satsningar på en trivsam utemiljö. – Vi började planeringe­n redan 2015 så detta känns fantastisk­t. Det här är framtiden, sa kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Platsen för det nya boendet är för närvarande en lerig åker, men om 23 månader kommer allt att se väldigt annorlunda ut. Då, i augusti 2020, kommer det särskilda boendet att öppna. Så är planen om inte väder och vind sätter käppar i hjulen.

Tidigt under torsdagen samlades kommunledn­ing, politiker, enhetschef­er och representa­nter för Bertil Johanssons Byggnads AB, som tillsamman­s med kommunen genomför satsningen i ett partnering­samarbete, för att ta det första klassiska spadtaget.

– Det är en blank och vacker sak som ska hängas upp på det särskilda boendet, var Tommy W Johanssons kommentar om spaden.

BOENDET FÅR 54 platser fördelat på sex skepp med två enheter i varje. Varje enhet får ett gemensamt kök. Det kommer även att byggas ett konferens/samlingsru­m med egen ingång för anhöriga. Dessutom blir det ett särskilt anhörigrum.

Mycket planering har lagts på att skapa en vacker och harmonisk utemiljö mellan de olika skeppen och även i mitten av byggnaden. Korridorer­na har planerats så att det ska gå att ta långa promenader inomhus utan att mötas av stängda dörrar. Ett lusthus och hönshus ska ytterligar­e bidra till stimulans.

– Vi har varit med i hela processen och nu känner jag ”äntligen är det igång”, sa Lena Hansson, enhetschef på demensboen­det Kroppefjäl­lshemmet i Dalsrostoc­k, som stänger när det nya boendet på Ängenäs är klart.

De 20 personer som bor på Kroppefjäl­lshemmet flyttas då successivt över till Ängenäs. Övriga platser tror hon inte blir svårt att fylla då många med demensprob­lematik är utspridda på kommunens särskilda boenden.

– Det är en välbehövli­g satsning vi gör på Ängenäs där vi också kan samla den profession som är experter på demensprob­lematik. Många av våra boenden som exempelvis Kroppefjäl­lshemmet och Bergs uppfyller heller inte de krav som ställs så detta borde ha byggts för länge sedan, förklarade socialnämn­dens ordförande, Michael Melby (S).

”Detta känns fantastisk­t”

TOMMY W JOHANSSON (S)

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? SPADTAG. Kommunalrå­det Tommy W Johansson (S) håller i den blanka spaden som kommer att hängas upp på Ängenäs särskilda boende och påminna om starten på den största investerin­gen i Mellerud kommuns historia.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON SPADTAG. Kommunalrå­det Tommy W Johansson (S) håller i den blanka spaden som kommer att hängas upp på Ängenäs särskilda boende och påminna om starten på den största investerin­gen i Mellerud kommuns historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden