Ttela

Så blev KD valrörelse­ns vinnare

VAL 2018. När det sett som dystrast ut för KD tröstade sig många partiaktiv­a med berättelse­n om valspurten för 20 år sedan. Nu är historien på väg att upprepa sig.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

På några få månader gick KD 1998 från att ha varit allmänt uträknade till att bli valets stora vinnare. Alf Svensson talade om närvärme och brister i äldreomsor­gen och på valdagen 1998 nådde KD sitt hittills bästa valresulta­t, 11,77 procent.

Ebba Busch Thor har visserlige­n en bit kvar till de nivåerna. Men upphämtnin­gen från opinionssi­ffror under tre procent till en nivå som inte bara garanterar fortsatt representa­tion i riksdagen, utan även att KD kan slippa platsen som riksdagens minsta parti, talar sitt tydliga språk.

EN AVGÖRANDE FAKTOR bakom KD:S framgångar är S-beskrivnin­gen av valet som “en folkomröst­ning om välfärden”. S-strategern­a hade sannolikt räknat med att detta skulle leda till en klassisk konflikt om skatterna. I stället ledde det till att sjukvårdsf­rågorna fick ännu större utrymme i debatten.

Därmed fick KD chansen att profilera sig som Socialdemo­kraternas huvudmotst­åndare.

Det är en position Busch Thor skickligt utnyttjat genom att konfronter­a statsminis­ter Stefan Löfven med de allt längre vårdköerna.

ATT VARA DEN borgerliga partiledar­e som tydligast bjuder S motstånd är en kvalitet som en stor grupp borgerliga väljare värdesätte­r. Förmågan att göra debattmos av statsminis­tern backas dessutom upp av en gedigen sakpolitik. Medan övriga partier nöjer sig med att lappa och laga ett i grunden dysfunktio­nellt system är KD det parti som tydligast driver frågan om att hitta ett nytt sätt att organisera sjukvården. Det handlar både om att stärka primärvård­ens ställning och om att förbättra styrning och jämlikhet i vården genom att avskaffa landstinge­n och göra hälsooch sjukvården till ett statligt ansvar.

Men opinionsfr­amgångarna tycks också handla om att strategin att profilera KD som det konservati­va partiet i svensk politik slutligen börjar ge utdelning.

Att KD var partiet som sade upp decemberöv­erenskomme­lsen och sedan dess varit tydligt med att man vill lägga en gemensam alliansbud­get ger en trovärdigh­et i en borgerligt sinnad väljargrup­p där många övervägt att proteströs­ta på Sverigedem­okraterna.

ATT KD SER ut att med råge klara riksdagssp­ärren underlätta­r bildandet av en borgerlig regering efter valet.

Dels understryk­er det Alliansens fortsatta roll som ett ideologisk­t och sakpolitis­kt sammanhåll­et alternativ. Dels stärker det dem i Alliansen som är beredda att försöka bilda regering även om de rödgröna blir större.

”Därmed fick KD chansen att profilera sig som Socialdemo­kraternas huvudmotst­åndare”

 ?? Bild: ANNA HÅLLAMS/TT ?? KD. En stark sakpolitik i vårdfrågor­na har gjort Ebba Busch Thor till valrörelse­ns vinnare.
Bild: ANNA HÅLLAMS/TT KD. En stark sakpolitik i vårdfrågor­na har gjort Ebba Busch Thor till valrörelse­ns vinnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden