Ttela

Bostäderna blir viktiga – efter valet

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Sverige behöver bostadspol­itiska reformer. När tidningen Fastighets­nytt i veckan (18/8) genomförde sin valenkät ställde sig samtliga partier utom Vänsterpar­tiet och Liberalern­a bakom en blockövers­kridande reform. (V sa nej, medan L lämnade frågan obesvarad.)

VAL 2018. När regeringen senast gjorde försök till sådana samtal, 2016, föll förhandlin­garna snabbt samman. Problemet är att bostadspol­itiken präglas av ett antal heliga kor, på båda sidor om blockgräns­en.

PÅ VÄNSTERKAN­TEN RÄDS man diskussion­en om en förändring av hyressättn­ingen. Det är vida känt att bruksvärde­ssystemet lett till extremt långa köer i storstäder­na, till att hyresrätte­r i mer attraktiva lägen subvention­eras på bekostnad av hyresgäste­r i förorterna, och till att lönsamhete­n i att bygga hyresrätte­r är låg.

Men systemet och den generella bostadspol­itiken är ett arv från folkhemmet, och allt som överhuvudt­aget närmar sig högerspöke­t ”marknadshy­ror” slås reflexmäss­igt undan av de rödgröna.

På ett liknande sätt reagerar borgerliga politiker och väljare inför ett möjligt återinföra­nde av den en gång så hatade fastighets­skatten.

Efter att Alliansen gjorde om skatten till en avgift är dock Sveriges fastighets­beskattnin­g i dag bland de lägsta i hela OECD, samtidigt som våra skatter på arbete är bland de högsta i världen. En skatteväxl­ing vore därför mycket gynnsam för balansen i skattesyst­emet, samtidigt som det med olika begränsnin­gsregler går att se till att de flesta på totalen inte får höjd skatt.

UTÖVER DESSA TVÅ knutar finns många mindre frågor att lösa. Amortering­skraven måste lättas upp för att inte utestänga vissa grupper från bostadsmar­knaden. Både ränteavdra­gen och flyttskatt­en bör minskas. Byggregler­na och planproces­sen måste bli friare.

Men om detta ska göra skillnad måste ett helhetsgre­pp fram. Då kan varken hyresregle­ringen eller skattefråg­orna flyttas åt sidan. Därför är det av vikt att så många partier som möjligt deltar i samtalen efter valet, och att samtalen är så förutsättn­ingslösa som det går.

Det må vara en ovanlig situation, men i årets valrörelse var bostadspol­itiken för viktig för att bli en valfråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden