Ttela

Omyndigför­klara Försäkring­skassan!

- BERTIL JOHANSSON

Den 25 augusti hade TTELA ett reportage om en man som inte fick sin sjukskrivn­ing godkänd av Försäkring­skassan, efter att han fått en annan handläggar­e. Men hela bakgrunden visade med all tydlighet att han var så sjuk att han inte hade de ringaste möjlighete­r att gå tillbaka till något jobb. Att det låg till på det sättet visas också tydligt genom att han till och med dog sju månader senare i sviterna av skador och dessutom av att ha fått skelettcan­cer.

Nu är det mycket snart val, men inga av våra riksdagspa­rtier vill tala om en fråga som denna, utan bara bluddrar om en massa överbud om vem som kan ge mest pengar till verksamhet­er eller till mer personal – inom snart sagt alla genrer. I ett fall som det här handlar det inte alls om pengar eller personal, utan hela felaktighe­ten ligger i att Försäkring­skassan överhuvudt­aget har som uppgift att göra någon slags bedömning av – i detta fall – den som är sjukskrive­n. Ta bort det mandatet hos Försäkring­skassan! De ska inte bedöma någonting, utan bara betala ut den sjukpennin­g man har rätt till enligt det läkarintyg man redan fått av sin behandland­e läkare.

Försäkring­skassan ska inte ha några så kallade försäkring­släkare (eller vad man nu kan ha hittat på att kalla det), som inte ens sett patienten, och som sätter sig över det läkarintyg som redan finns.

NÄR JAG FRÅGAR runt hos människor och också i hela min bekantskap­skrets så håller exakt alla med mig om hur vansinnigt det är att Försäkring­skassans egna ”hitte-på-läkare” ska ha någon slags överprövni­ngsrätt i sjukförsäk­ringen. Men ändå blir det ingen förändring. När jag går till valstugorn­a inför det stundande valet, så håller även valarbetar­na med mig i detta – vilket parti jag än talar med. Men – förändring? Nej.

Varför är det så här? Svaret kan aldrig vara att detta system har behövts för att ”stävja eventuellt fusk” genom att en del blir sjukskrivn­a alltför lätt och att detta då är en stor extrakostn­ad för staten. För åtskilliga undersökni­ngar har gjorts genom åren då man kunnat konstatera att den så kallade ”sjuknärvar­on” på jobbet (alltså då man går och jobbar trots att man egentligen är så sjuk att man borde stannat hemma) är mycket, mycket större än den ”fuskande” sjukfrånva­ron.

Många verkar inte komma ihåg att det förr var helt självklart att Försäkring­skassan inte hade rätt att överpröva ett läkarintyg från en behandland­e läkare, utan bara hade som uppgift att betala ut och tiga. Så ska det vara!

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON / TT ?? NÄRVARO. Ta bort det mandatet hos Försäkring­skassan!, skriver debattören.
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT NÄRVARO. Ta bort det mandatet hos Försäkring­skassan!, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden