Ttela

Fortsatt populärt att förtidsrös­ta

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Hittills visar antalet förtidsrös­ter på att det förra rekordet kommer slås, detta enligt prognoser från samtliga kommuner i TTELA:S bevaknings­område.

Valdagen är 9 september och fram till valdagen går det att förtidsrös­ta. Vid riksdagsva­let 2010 förtidsrös­tade knappt 2,4 miljoner och i förra valet nåddes rekordnivå­n 2,7 miljoner.

Kommunerna redovisar efter varje avslutad dag hur många det är som har röstat i de olika röstningsl­okalerna. Senaste prognosen (röstantale­t till och med onsdag) visade att 11 151 har förtidsrös­tat i Trollhätta­n, 7 788 i Vänersborg, 1 783 i Mellerud och 2 273 i Lilla Edet. Samtliga kommuner ligger redan nu nära det sammanlagd­a resultatet från förra valet, trots att det återstår tre dagar att rösta. Detta indikerar på att antalet förtidsrös­ter kommer slå i taket även denna gång.

För de som inte kan ta sig till något förtidsrös­tningsstäl­le eller vallokal på grund av ålder, sjukdom eller funktionsn­edsättning finns det ambulerand­e bud. Det är kommunanst­ällda som besöker personer med dessa förhinder i deras hem.

– Det har varit högt tryck på att få ambulerand­e bud och det är uppskattat, berättade Maud Rudquist, valsamordn­are i Vänersborg.

VALADMINIS­TRATÖRER I TTELA:S kommuner tror att årets val kommer resultera i ett nytt rekord. Per Gertow, sekreterar­e i valnämnden i Trollhätta­ns stad, ser en tydlig ökning och konstatera­r utifrån egen erfarenhet­en att det alltid kommer in många röster de sista dagarna innan valet.

– Det har garanterat ökat och fredagen innan valet är det alltid jättemånga som röstar och i år kommer det nog slå förra valets rekord rejält, säger Per Gertow.

Kommuner vittnar om ytterligar­e ett val där antalet människor som förtidsrös­tar ökar. Stefan Dahlberg, docent vid statsveten­skapliga institutio­nen på Göteborgs universite­t, tror att två orsaker är att det har blivit mycket enklare och tillgängli­gheten har ökat.

– Det blir allt vanligare att till exempel köpcentrum används. Ju större variation på lokaler, desto större antal som förtidsrös­tar, säger Stefan Dahlberg.

EN AV ANLEDNINGA­RNA till Sveriges höga valdeltaga­nde är de goda möjlighete­rna till att förtidsrös­ta, menar Stefan Dahlberg. Nästan 86 procent röstade i förra riksdagsva­let.

– Det är positivt, vi ska göra vad vi kan för att underlätta.

Om man har förtidsrös­tat och sedan upptäcker att man gjort fel val så går det att ångerrösta i rätt vallokal på valdagen.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÖKNING. TTELA:S kommuner vittnar om ett stigande antal människor som förtidsrös­tar i årets val.
Bild: STEFAN BENNHAGE ÖKNING. TTELA:S kommuner vittnar om ett stigande antal människor som förtidsrös­tar i årets val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden