Ttela

FRÅGOR OCH SVAR OM VALET

- Källa: VALMYNDIGH­ETENS HEMSIDA

* Valet till riksdagen görs med den gula valsedeln. Riksdagen fattar exempelvis lagar och har hand om frågor som gäller hela landet, exempelvis: polis, militär, sjukförsäk­ring och migration. Val till landsting eller region görs med en blå valsedel. Landsting och regioner beslutar om bland annat sjukvård, kollektivt­rafik och regional utveckling. Kommunvale­t görs med den vita valsedeln. Kommunerna har bland annat hand om skolan, äldrevårde­n, bygglov och andra lokala ärenden.

Kan man skriva ett namn på valsedeln?

* Du kan skriva till ett namn på en vallista utan kandidater. Personen är valbar förutsatt att denne gett sitt samtycke.

Vad händer om man kryssar någon som uteslutits av partiet?

* Rösten på partiet räknas som vanligt men rösten på personen kommer inte räknas. Detta förutsätte­r att partiet hört av sig till Länsstyrel­sen som beslutar att vallistan ska ändras.

Valsedeln till partiet jag vill rösta på finns inte i vallokalen, hur gör jag då? * Det går bra att skriva partinamne­t på en blank valsedel. Vad händer om man tappar sitt röstkort?

* Det räcker om du har med din legitimati­on om du glömt ditt röstkort förutsatt att du går till din vallokal. Vet du inte vilken vallokal du ska gå till kan du ringa Valupplysn­ingen på 020-825 825.

Vad händer om man glömt sin legitimati­on?

* Du kan rösta även om du glömt din legitimati­on. Då måste en person du har med dig intyga att du är du, samt visa sin egen legitimati­on. Är du känd av valförrätt­aren kan även denne intyga att du är du.

Om man är sjuk eller på något sätt inte kan ta sig till vallokalen, kan man rösta genom ombud då?

* Det går bra att rösta genom ombud. Den som får hjälpa dig är make, maka eller sambo. Även dina egna barn eller din partners barn kan vara ombud. Vårdperson­al, lantbrevbä­rare och häkte/fängelsepe­rsonal kan också vara ombud. Ditt ombud måste ha en giltig legitimati­on. Särskilt material för budröstnin­g måste beställas 24 dagar innan valdagen.

Kan man ångra sin röst?

* Har du förtidsrös­tat kan du ändra dig genom att rösta om på valdagen. Förtidsrös­tar du mer än en gång blir dina röster ogiltiga. Du kan bara rösta en gång i vallokalen på valdagen.

Kan man kryssa flera kandidater?

* Du kan endast personröst­a på en person. Kan man stryka en person på listan?

* Du kan inte stryka någon på listan. Har du ändå gjort det räknas din röst på partiet, men inte på någon person.

Var hittar jag var jag ska rösta?

* Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort. Förtidsrös­ta kan du göra varsomhels­t.

Hur länge håller vallokaler­na öppet?

* Alla vallokaler håller öppet mellan 8-20 på valdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden