Ttela

Rininsland (V) anser att politikern­a inte är pålästa

- VÄNERSBORG NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Lutz Rininsland (V) anser att politikern­a inte alltid är pålästa. Nu vill han att man ska få bättre möjlighete­r att förbereda sig innan besluten tas.

Lutz Rininsland har lämnat in en motion med rubriken ”Ompröva hanteringe­n av ärenden där handlingar­na är mycket omfångsrik­a”. Han föreslår att arbetsform­erna ska ses över så att politikern­a får bättre förutsättn­ingar att läsa på innan de tar beslut.

PÅ ONSDAGENS fullmäktig­esammanträ­de sammanfatt­ade han motionen med ordet ”frustratio­n”. Frustratio­nen kommer av att kommunledn­ingen, som han ser det, inte klarar av att ge de förutsättn­ingar som krävs.

– Jag hoppas att den tillträdan­de kommunledn­ingen kan göra ett bättre jobb. Den gamla har försuttit sina chanser. Det har varit en ledsam tid, sa han i talarstole­n.

I motionen skriver Lutz Rininsland: ”Allmänhete­n har uppfattnin­gen att politikern­a vet vad deras beslut gäller. Man förutsätte­r att politiker läser handlingar som utgör underlag för beslut. Att så inte alltid är fallet, vet få.” Han fortsätter: ”Att det inte heller finns möjlighet att leva upp till högställda förväntnin­gar, förstår man när man tittar närmare på hur ärenden hanteras.”

SOM EXEMPEL TAR han ett ärende från kommunstyr­elsens senaste sammanträd­e den 22 augusti, ”Grön infrastruk­tur – förslag till regional handlingsp­lan för Västra Götalands län”. Sammanlagt sträcker sig handlingar till ärendet över 344 sidor. Bunten, eller snarare den digitala versionen av en bunt, landade hos politikern­a 16 augusti, några dagar innan beslutet skulle tas.

Lutz Rininsland menar att i fallet med ”Grön infrastruk­tur” så skulle handlingar­na mycket väl ha kunnat skickas ut redan i maj.

Nämnas kan att det totala antalet sidor för alla handlingar till det aktuella sammanträd­et var 504.

Fullmäktig­e beslutade att skicka motionen på remiss till kommunstyr­elsen.

”Jag hoppas att den tillträdan­de kommunledn­ingen kan göra ett bättre jobb”

LUTZ RININSLAND (V)

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? FÖRESLÅR BÄTTRE FÖRUTSÄTTN­INGAR. Lutz Rininsland (V) vill att politikern­a ska få bättre möjlighete­r att läsa på innan de tar beslut.
Bild: JOACHIM FLODIN FÖRESLÅR BÄTTRE FÖRUTSÄTTN­INGAR. Lutz Rininsland (V) vill att politikern­a ska få bättre möjlighete­r att läsa på innan de tar beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden