Ttela

Riksbanken skjuter på räntehöjni­ng

- TT

Riksbanken skjuter något på sin planerade räntehöjni­ng. Inflations­trycket är fortfarand­e för lågt, resonerar den. Det talar för ytterligar­e en lång tid framöver med låga boräntor.

Riksbanken har tagit bort sannolikhe­ten för en räntehöjni­ng redan i oktober. Antingen blir det nu i december eller i februari och med 0,25 procentenh­eter, meddelar banken. Därmed ligger styrräntan kvar på rekordlåga minus 0,50 procent.

– Vi har gjort en marginell justering. Har vi rätt i vår prognos kommer räntan att höjas i långsam takt två gånger per år med 0,25 procentenh­eter varje gång, säger riksbanksc­hefen Stefan Ingves på en presskonfe­rens.

FAST DET ÄR en prognos som får tas med en stor nypa salt. De senaste åren har riksbanksl­edningen vid ett otal gånger skjutit fram tidpunkten för kommande höjning. Och många är ränteanaly­tikerna som inte tror på Riksbanken och Stefan Ingves den här gången heller.

Nordeas ekonomer håller fast vid att det dröjer till slutet av 2019. För bolånetaga­re är det goda nyheter. Och om bedömarna får rätt kommer styrräntan ligga på minus även en bit in i 2020, enligt prissättni­ngen på räntemarkn­aden.

SEB:S RÄNTEANALY­TIKER Lina Fransson är inte lika skeptisk till Riksbanken­s prognos:

– Det var en lite tydligare signal än vi hade trott gällande när den faktiska höjningen kommer. Vi har tidigare trott på en höjning i april men de signaler vi får i dag indikerar att Riksbanken höjer redan i februari, säger hon.

Hon säger att det är inflations­prognosen som är den stora osäkerhets­faktorn.

– Vi tycker att den fortfarand­e ligger lite väl högt vilket gör att vi tror att Riksbanken avvaktar med en höjning till februari snarare än att höja i december. Man är fortfarand­e oroad för den underligga­nde inflatione­n och håller därav lite längre på höjningen.

– Man kan ändå konstatera att en första räntehöjni­ng närmar sig och det var länge sedan vi var så här nära, fortsätter Fransson.

ÄVEN SWEDBANKS chefsekono­m Anna Breman resonerar på liknande sätt:

– Vi har tidigare skrivit att Riksbanken ändrar sig hela tiden. Det kan fortfarand­e vara så att de säger att de vill höja med 25 punkter men när det väl kommer till kritan kanske Riksbanken är mer försiktig.

För trots att Stefan Ingves konstatera­r att inflatione­n nu ligger på målet två procent, eller till och med över, så räcker inte det.

– Avgörande är att inflations­trycket är på den låga sidan, säger Ingves.

MED DET MENAR han att det är tillfällig­a faktorer som det höga elpriset efter den rekordtorr­a sommaren som håller inflatione­n uppe. Utan de tomma vattenmaga­sinen hade inflatione­n alltså varit lägre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden