Ttela

Helt låst i reg

SVERIGE: NÅGOT PARTI MÅSTE ÄNDRA SIG EFTER VALET

-

Det blir ingen regering efter valet. I alla fall inte om alla partier menar vad de säger i dag. Låsningarn­a är totala och förr eller senare måste någon backa in i svekdebatt­en.

Det borde vara enkelt. Styrkeförh­ållandena är inte nya. 2010 var Alliansen större än de rödgröna och fortsatte att regera. 2014 blev de rödgröna större och tog över. Inte heller i årets val kommer vare sig Alliansen eller de rödgröna få egen majoritet. Det blir antingen som 2010 eller som 2014. Sverigedem­okraterna kommer att bli större men det ändrar inget i grunden. De har redan vågmästarr­ollen. Så varför då inte bara göra som tidigare? Hade Decemberöv­erenskomme­lsen (DÖ) överlevt, så hade det största blocket tagit över. Men Kristdemok­raterna sköt den i sank och Alliansen drog sig ur. Eller kanske inte helt. Om Alliansen blir större än de rödgröna, förväntar de sig att de ska kunna regera. Stefan Löfven har hittills sagt att överenskom­melsen inte gäller längre. Senaste beskedet är dock att det är rimligt att den största konstellat­ionen får bilda regering.

FÖRUTSÄTTN­INGEN ÄR DOCK att man kan få igenom sin budget och politik i riksdagen. Det innebär att han sätter press på Alliansen att ge besked om hur de ska få igenom sin budget utan att göra upp med SD. S och SD blir sannolikt större än Alliansen tillsamman­s, vilket innebär att SD alltid kan hota med att rösta på Socialdemo­kraternas budgetmoti­on

Om Alliansen vill regera som största block och de rödgröna inte lägger ned sina röster, är de borgerliga utlämnade åt Sverigedem­okraterna. Partiledar­en Jimmie Åkesson har dock gjort klart otaliga gånger att partiets stöd inte kommer att vara gratis.

Samtidigt har samtliga borgerliga partiledar­e deklarerat att man inte tänker samarbeta eller förhandla med SD. Håller alla fast vid detta, så har man redan kört in i kaklet.

OM DE RÖDGRÖNA blir större än Alliansen, så kan väl de fortsätta som 2014? Nej. Allianspar­tierna har klart deklarerat att de under alla omständigh­eter kommer att rösta bort Stefan Löfven i den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ing som

 ??  ?? Nuvarande regering kommer sannolikt inte få sitta kvar, men hur uppdelning­en blir efter valet den 9
Nuvarande regering kommer sannolikt inte få sitta kvar, men hur uppdelning­en blir efter valet den 9
 ?? Källa: RIKSBANKEN ?? HÅLLER PÅ HANEN. Riksbanksc­hef Stefan Ingves låter räntan ligga kvar.
Källa: RIKSBANKEN HÅLLER PÅ HANEN. Riksbanksc­hef Stefan Ingves låter räntan ligga kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden