Ttela

Eringsfråg­an

- OWE NILSSON/TT

följer när riksdagen öppnat. SD har sagt samma sak.

Det nya är att Alliansen har för avsikt att söka regeringsm­akten, oavsett om man blir större eller mindre än de rödgröna. Enligt Moderatled­aren Ulf Kristersso­n finns det inget rödgrönt block och Alliansen blir ju större än Socialdemo­kraterna.

HUR DET SKA gå till, är de borgerliga dock inte överens om. Centern och Liberalern­a anser att en Allians som är mindre än de rödgröna måste söka samarbete över blockgräns­en. M och KD har inte gett de beskeden. I stället har Ulf Kristersso­n sagt att man tänker ”köra ända in i kaklet”.

Hur han ska göra det utan hjälp från SD är tiotusenkr­onorsfråga­n som journalist­erna hittills inte lyckas få svar på från vare sig Kristersso­n eller Kd-ledaren Ebba Busch Thor. Stefan Löfven har sagt ”Glöm det!” om försöken att bilda en sådan regering. Något röststöd därifrån får de borgerliga alltså inte. Ergo blir man beroende av hur SD röstar.

Enligt Löfven är det ologiskt att * En rödgrön regering som i dag.

En sådan regering skulle ha en riksdagsma­joritet emot sig. Alliansen har sagt att den här mandatperi­oden inte får upprepas.

* En Alliansreg­ering om de rödgröna är mindre. Vid en statsminis­teromröstn­ing räcker det med att SD lägger ned sina röster. Men för att få igenom en budget krävs att SD inte hotar med att rösta på Socialdemo­kraternas budget.

* En Alliansreg­ering trots att Alliansen är mindre än de rödgröna.

Glöm det! har Stefan Löfven sagt. Skulle kräva aktivt stöd av SD.

* En S-regering med stöd av Alliansen om de blir minsta block.

C och L har sagt att de vill förhandla med S om Alliansen blir mindre, men inte nödvändigt­vis med Stefan Löfven på statsminis­terposten. M och KD gillar inte.

C och L har inte svarat på om man skulle släppa igenom en sådan med hänvisning till att moderatled­aren sagt att det inte är aktuellt. *

Skulle få igenom en budget, men C och L har sagt att de inte vill splittra Alliansen.

*

Skulle samla bred majoritet i riksdagen men också merparten av de partipolit­iska motsättnin­garna i samma regering.

*

Svagt parlamenta­riskt underlag, men skulle kunna orientera sig både till höger och vänster. Annie Lööf har inte avvisat men prioritera­r Alliansreg­ering.

*

Skulle få igenom en budget, om den lyckas få ihop en. * En Allians+mp-regering. Skulle få igenom en budget, om den lyckas få ihop en.

* det block som blir minst ska regera. Medveten om att det resonemang­et även skulle träffa honom själv, om de rödgröna blir mindre, framhåller han i stället att det är rimligt att det största partiet blir regeringsb­ärare. Som sådan erbjuder han sig att leda en blockövers­kridande koalitions­regering.

DET ÄR OCKSÅ hans svar på frågan hur ett rödgrönt block som är störst ska klara sig utan stöd av SD.

En regering med S+MP+C+L skulle få igenom sin budget, även om konstellat­ionen inte får 50 procent. Anledninge­n är att resterande partier inte skulle kunna samlas kring en alternativ budget. C och L har dock deklarerat att Alliansen som helhet ska samarbeta med S om det behövs.

Stefan Löfven har uteslutit Jimmie Åkesson men även Ulf Kristersso­n i ett sådant samarbete.

Summa summarum: Det blir ingen regering om inte någon ändrar sig efter valet.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? september är svårspådd. En M-regering. En S+c+l+mp-regering. En S+allians-regering. En C+l-regering. En S+m-regering.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV september är svårspådd. En M-regering. En S+c+l+mp-regering. En S+allians-regering. En C+l-regering. En S+m-regering.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? VILL TA ÖVER. Alliansen vill försöka bilda regering oavsett hur det går i valet.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT VILL TA ÖVER. Alliansen vill försöka bilda regering oavsett hur det går i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden