Ttela

Samkönat sex lagligt i Indien

INDIEN: JUBEL NÄR LAG FRÅN KOLONIALTI­DEN FÖRSVINNER

- TT

– All form av diskrimine­ring baserad på sexualitet är ett brott mot våra grundlägga­nde rättighete­r, säger chefsdomar­en Dipak Misra, enligt flera medier.

Indien blir nu ett av över 120 länder där sex mellan homosexuel­la är lagligt. Frivilligt sex mellan två vuxna kan inte ses som oförenligt med grundlagen, tillägger Misra.

– LAGEN HADE blivit ett vapen för att trakassera hbtq-personer, säger han.

De fem domarna var eniga om att förbudet, som gjorde att homosexuel­la kunde straffas med upp till tio års fängelse, ska skrotas.

– Hbtq-personer i Indien och deras familjer förtjänar en ursäkt från samhället för att ha förvägrats grundlägga­nde rättighete­r, säger domaren Indu Malhotra, enligt The Times of India.

LYCKAN ÄR STOR bland Indiens hbtq-personer, som i åratal stridit för sina rättighete­r. Många grät av glädje och kramade om varandra utanför domstolen när det efterlängt­ade domslutet blev offentligt.

– Jag saknar ord! Det har tagit * En lag som antogs under brittiskt styre 1861 har tolkats som att sex mellan homosexuel­la var förbjudet, men 2009 beslutar en domstol i Delhi att lagen bryter mot de grundlägga­nde rättighete­rna. * Det tar dock bara fyra år innan landets högsta domstol återinför förbudet, efter påtrycknin­gar från konservati­va religiösa grupper. * Den 6 september 2018 beslutar högsta domstolen att förbudet ska tas bort. lång tid, men äntligen kan jag säga att jag är fri och har samma rättighete­r som alla andra, säger studenten Rama Vij, iklädd en regnbågsfä­rgad sjal, till AFP.

Enligt myndighets­uppgifter registrera­des över 2 000 fall under 2016 som bröt mot sektion 377 från 1861 i den indiska brottsbalk­en, som rör samlag som sker ”mot naturen”.

SAMKÖNAT SEX HAR länge varit tabu på många håll i Indien, särskilt på landsbygde­n. Landets konservati­va regering hade motsatt sig en ändring av lagen, men sade före beskedet att det var upp till domstolen att bestämma.

– Nu behöver jag inte känna mig hotad längre, och oroa mig över att mina grannar kan skicka polisen på mig för att de sett mig kyssa min partner, säger hbtq-aktivisten Noor Enayat till Reuters, och fortsätter:

– Dessutom kommer det här att hjälpa personer att komma ut. Det är inte så kul att vara kvar i garderoben, det är väldigt klaustrofo­biskt.

Indien skriver historia, twittrar Meenakshi Ganguly, chef på Human Rights Watch i regionen:

”Tack till alla som kämpade för det här, mot den värsta sortens fördomar. Det här är en bra dag för mänskliga rättighete­r.”

DE SOM JUBLAR över beskedet hoppas på att en ändring av lagstiftni­ngen också kan förändra människors attityder, men det kommer inte att ske i en handvändni­ng.

– Lagen har skrotats, men att få folk att ändra åsikt kommer att ta tid, säger aktivisten Suresh Ramdas.

På ett lyxhotell i Delhi dansade personalen iklädda regnbågsja­lar och i färgglatt smink i lobbyn efter beskedet. Hotellchef­en Keshav Suri är en ledande hbtq-aktivist, som ställde till med fest med tårta och champagne när domstolen satt ner foten.

– Det var en lag som propagerad­e för homofobi. Mycket mer måste göras kring arv, giftermål och försäkring­ar. Men vi närmar oss långsamt, säger Suri till AFP.

Indiens högsta domstol avkriminal­iserar sex mellan personer av samma kön. Utanför domstolen rann glädjetåra­rna, efter en utdragen kamp mot den över 150 år gamla lagen. Men de konservati­va krafterna i Indien finns kvar – och en förändring av attityder kan ta tid.

 ?? Bild: AIJAZ RAHI/TT ?? FIRANDE I BANGALORE. ”Nu behöver jag inte känna mig hotad längre, och oroa mig över att mina grannar kan skicka polisen på mig för att de sett mig kyssa min partner”, säger hbtq-aktivisten Noor Enayat
Bild: AIJAZ RAHI/TT FIRANDE I BANGALORE. ”Nu behöver jag inte känna mig hotad längre, och oroa mig över att mina grannar kan skicka polisen på mig för att de sett mig kyssa min partner”, säger hbtq-aktivisten Noor Enayat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden