Ttela

Många omkom i regnkatast­rof i Nordkorea

- TT-AFP-REUTERS

Kraftiga översvämni­ngar och skred i Nordkorea har krävt minst 76 liv medan nästan lika många saknas, många av dem barn, uppger Röda Korset.

Organisati­onen varnar för att matbristen i landet efter sommarens värmebölja kan leda till en humanitär katastrof.

Tusentals människor har blivit hemlösa på grund av att kraftiga regnoväder har gett upphov till jordskred och störtflode­r som förstört över 800 byggnader, däribland bostäder, sjukvårdsk­liniker och skolor.

Förödelsen har framför allt drabbat provinsern­a Norra Hwanghae och Södra Hwanghae, där volontärer från Röda Korset hjälper till i arbetet med att hitta överlevand­e.

Behovet av vård, mat, rent vatten och tillfällig­a bostäder är enormt, skriver John Fleming, vid Internatio­nella Rödakorsko­mmittén i ett uttalande.

”Med den kalla årstiden i annalkande, är vi oroade att katastrofe­n kommer att förvärras med hälsoprobl­em och matbrist i vissa områden”, skriver Fleming.

Det fattiga landet är extra utsatt för naturkatas­trofer. Nordkorea består till stora delar av bergiga och kulliga områden, där träd avverkats för att främja odling, viket gör att regnoväder kan få enorma konsekvens­er eftersom vattenflöd­et kan färdas obehindrat.

Landet drabbades också av en värmebölja för en månad sedan, som förstört många skördar, bland annat ris- och majsodling­ar.

Situatione­n förvärras av de omfattande sanktioner som riktas mot landet på grund av regimens kärnvapenp­rogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden