Ttela

Fågelinflu­ensa på sommaren – ovanligt fenomen

- TT

Vilda fåglar smittade med fågelinflu­ensa har hittats på flera platser i Danmark. Det är ovanligt för årstiden – influensan brukar inte överleva i Europa hela sommarsäso­ngen ut.

”Sjukdomen florerar under en årstid då den inte alls brukar förekomma i Danmark, så det är en speciell situation”, säger Stig Mellergaar­d vid den danska Fødevarest­yrelsen i ett pressmedde­lande.

Fynden gjordes på Lolland i juli och på Sydsjällan­d i augusti och nu uppmanas de

GAMLA BILDER

som har frigående tamfåglar att vara observanta och vidta säkerhetså­tgärder.

DET VANLIGA ÄR annars att elakartad fågelinflu­ensa kommer till Europa från Sydostasie­n under vintern och att utbrotten sedan dör ut.

– Det här antyder att utbrottet överlever i Europa och kanske följer med till nästa säsong – att vi har det på hemmaplan så att det inte krävs en introdukti­on från Sydostasie­n, säger biträdande statsepizo­otolog Karl Ståhl vid Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA).

Vilda fåglar som skickas in till SVA testas alltid för fågelinflu­ensa. I Sverige gjordes det senaste fyndet på en havsörn som skickats in från Nyköping i juni.

ATT SMITTAN SPRIDS under vintern beror dels på flyttfågla­r, dels på temperatur­en.

– Virus överlever inte så länge när det blir varmare, säger Karl Ståhl.

Han lägger samtidigt in en brasklapp. Att fåglar med fågelinflu­ensa brukar hittas under vinter och vår skulle kunna bero på att vilda fåglar dör i större utsträckni­ng på vintern när det kan vara svårt för dem att hitta mat och det är först när de är döda som prover tas.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? VILD. På Lolland och Sydsjällan­d har vilda fåglar med fågelinflu­ensa hittats. De som har frigående tamfåglar uppmanas av danska myndighete­r att vara observanta och vidta säkerhetså­tgärder. Arkivbild.
Bild: HASSE HOLMBERG VILD. På Lolland och Sydsjällan­d har vilda fåglar med fågelinflu­ensa hittats. De som har frigående tamfåglar uppmanas av danska myndighete­r att vara observanta och vidta säkerhetså­tgärder. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden