Ttela

David Batra älskar practical jokes

SCEN: ”JAG GJORDE EGNA BUSRINGNIN­GAR”

-

David Batra har varit igång på den svenska stand up-scenen sedan 1994. Nästa år väntar alltså 25-årsjubileu­m. 25 år – ett kvarts sekel.

– Shit! Det har jag inte ens tänkt på själv förrän nu när du sa det! 25 år. Det var ju ingen plan jag hade när jag började, direkt, säger den hyllade komikern.

Nej, för ska man tro hans egen beskrivnin­g så kan det mest beskrivas som en kombinatio­n av ett allmänt humorintre­sse, nyfikenhet på en ny underhålln­ingsform, nybörjartu­r och en lycklig slump som ligger bakom hans karriär och hans framgångar.

Det var den där stand uptävlinge­n han ställde upp i 1994 som blev entrébilje­tten till den nya världen. I finalen slutade han på delad förstaplat­s med en viss Johan Glans och de båda skåningarn­a har fortsatt följa varandra genom åren.

Konferenci­er i finalen var den då redan etablerade komikern Lennie Norman.

– Han gillade det vi båda gjorde, så han bjöd upp oss till sin show på Norra Brunn i Stockholm och sedan fick vi göra gästspel där. Vi har honom att tacka för mycket! säger David.

UPPVUXEN I ETT hem med bred komiksmak lyfter han särskilt fram skivan med Magnus & Brasse och deras krogshow ”Det är serverat” från 1978, som en av barndomens favoriter.

– När jag gick på gymnasiet tyckte jag Hassan och deras busringnin­gar i radio var väldigt, väldigt roligt. Jag gjorde själv en del busringnin­gar och köpte till och med en manick för inspelning i en teknikbuti­k. En av kassettern­a skickade jag till Kristian Luuk och blev nästan chockad när han ringde upp mig.

– Han tyckte den var bra, så jag fick komma upp till studion i Stockholm och gäst-busringa!

Bland sina mest minnesvärd­a busringnin­gar nämner han en till en optiker i hemstaden Lund.

– Jag sa att jag hade tejpat fast mina glasögon på min hund för att den såg dåligt och att den nu hade fått utslag av tejpen, berättar David med ett litet skratt.

Fredag kväll blir elefantens kväll i Hebeteater­n. Och inte vilken elefant som helst, utan ”Elefanten i rummet”. David Batras elefant i rummet. – Stand up måste vara aktuellt och personligt – och roligt! säger komikern.

FELIX HERNGREN MINNS garanterat också samtalet från David som ville sälja in en filmidé. Efter filmsuccén för boken ”Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann” tyckte David att hans egen bok, ”Den som inte tar bort luddet ska dö”, var ett lysande exempel på något som kunde bli en ny biosuccé.

Det speciella med den boken är att den berättar om mer eller mindre ilskna lappar människor

 ??  ?? PERSONLIG. David Batra undvek länge att skoja om hur det är att vara gift med en politiker, men när han väl gjorde det i ”Elefanten i rummet”, så blev det succé. Och ”rumselefan­ten” själv, förra moderatled­aren Anna Kinberg Batra, dök till och med upp på scenen under premiären.
PERSONLIG. David Batra undvek länge att skoja om hur det är att vara gift med en politiker, men när han väl gjorde det i ”Elefanten i rummet”, så blev det succé. Och ”rumselefan­ten” själv, förra moderatled­aren Anna Kinberg Batra, dök till och med upp på scenen under premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden