Ttela

Baikal på nytt besök i Arenan

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Baikal Energy tillhör topplagen i rysk bandy på klubblagsn­ivå, och ligger just nu på försäsongs­läger i Arena Vänersborg. – Här trivs vi bra, säger Andrei Rushkin, lagets nye tränare.

Ett lag på resande fot från början av den här veckan, och ett bra tag framöver.

Fågelvägen är förresten avståndet mellan Vänersborg och Irkutsk imponerand­e 5 402 kilometer.

– Vi stannar i Vänersborg i två veckor, sedan åker vi (den 20 september) direkt till Kemorovo och spel i ryska cupen, säger Andrei Rushkin, lagets nye tränare, på god svenska.

DEN I RÄJONGEN välkände Andrej Pasjkin, ny tränare för Gripen Trollhätta­n till den här säsongen, blev förste ryss i svensk bandy när han kom till IFK Vänersborg 1988, men Rushkin kom inte långt efter.

– Jag spelade med IFK Kungälv mellan 1992-1995.

Förra säsongen tränades Baikal Energy av nämnde Pasjkin, och att klubben då valde Arenan i Vänersborg för ett försäsongs­läger var logiskt, men nu har man återvänt i väntan på att inomhushal­len ska bli klar hemma i Irkutsk.

– Vi är först på isen varje dag, förhålland­ena är mycket bra. Dessutom ligger hotellet nära, maten är bra och vi har även möjlighet att träna annat än bandy, förklarar Rushkin.

SJÄLV ÄR HAN ny i klubben efter en åtta år lång och framgångsr­ik sejour i Zorkij, en klubb som under Rushkins ledning bland annat vann både World Cup (2012) och Champions Cup i Edsbyn tre år i följd: 2010-2012.

När han nu tagit hand om Baikal Energy så är uppdraget i mångt och mycket att bygga ett nytt lag, antalet nyförvärv uppgår till åtta samtidigt som namnkunnig­a profiler som Evgenij Ivanushkin och Nikita Ivanov lämnat.

Ändå hoppas Andrei att Baikal redan under hans första säsong ska kunna försvara förra säsongens tredjeplat­s, Neftyanik blev ryska mästare efter finalvinst mot Jenisej medan Baikal i bronsmatch­en besegrade Kuzbass.

DEN SOM VILL titta närmare på Baikal Energy kan göra det redan i kväll när laget träningssp­elar mot Gripen Trollhätta­n.

Andrej Pasjkin tog förresten tillfället i akt och följde delar av gårdagens träningspa­ss på plats i Arenan samtidigt som han träffade gamla kompisar från förra säsongen.

Baikal Energy ska även delta i årets upplaga av World Cup, och kommer till Uppsala i början av oktober.

– Vi stannar en vecka där innan vi flyttar till Gävle när cupen börjar, förklarar Rushkin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden