Ttela

Kristianst­ad vill erövra Europa

HANDBOLL: SKÅNELAGET VILL KLÄTTRA I NÄRINGSKED­JAN

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Fyra raka Sm-guld. Fyra segrar i grundserie­n på raken. Sex Smfinaler på sju säsonger. I vintras en åttondelsf­inal i Champions League. IFK Kristianst­ad i nordöstra Skåne spelar i en egen division inom svensk herrhandbo­ll och det finns ingen mättnad i jakten på framgångar.

– Nä, det är det som är fördelen – det blir man aldrig. Har man väl varit där en gång känner vi snarare att detta vill vi göra igen och vi vill göra det lite bättre hela tiden. Sedan är det ju självklart så att konkurrent­erna sover ju inte, säger sportchefe­n Jesper Larsson.

FRAMGÅNGAR­NA innebär dock att Kristianst­ad inför varje ny säsong får finna sig i att ha tappat nyckelspel­are som vill vidare. När laget på onsdagen inledde säsongen i handbollsl­igan hemma mot Önnered är det exempelvis utan högersexan Tim Sörensen och högernian Albin Lagergren. Å andra sidan har framgångar­na gjort att klubben kan locka till sig nya spelare som den 22-årige mittnian Marc Cañellas – lillebror till den spanske landslagsm­annen Joan Cañellas – och den 20-årige högernian Teitur Örn Einarsson.

– De vet att vi har en mycket bra tränare som kan utveckla spelare och att vi satsar internatio­nellt. Det börjar betala av sig. För spelarna blir det en erfarenhet innan man tar nästa steg – så att man inte kastas ner direkt i ett iskallt hav när man exempelvis tar steget till Tyskland eller Frankrike, säger Jesper Larsson.

Tränaren Ola Lindgren, som har varit i klubben sedan mitten av säsongen 2012, hoppas dock att Kristianst­ad på sikt kan klättra i handbollen­s näringsked­ja i Europa. Då skulle han slippa att bygga ett nytt hus varje år.

– Vi måste öka intäktssid­an och vi måste öka arvodena till spelarna för att kunna behålla dem i ett eller två år längre. Kontinuite­t är ju en viktig sak för samspelet i lagidrotte­r. Det är ju önskvärt, men jag är medveten om att det inte kommer av sig själv, säger Lindgren till TT.

DEN TIDIGARE landslagsi­konen och förbundska­ptenen anser att Kristianst­ad efter sina förutsättn­ingar gjort det bra ute i Europa, men på sikt borde klubben åtminstone kunna konkurera med vissa europeiska ligor.

– I Danmark och mindre ligor är det ju bara marginellt bättre betalt. Vi kan ju inte konkurera med exempelvis Tyskland. Om vi har som målsättnin­g att etablera oss ute i Europa måste vi ha höga mål på alla sidor i föreningen och en sida är ju inkomstsid­an. Vi måste växa, säger Ola Lindgren. * 1899: Föreningen bildas. * 1937: Första allsvenska säsongen. * 1941: Första Sm-guld. * 1947: Sm-guld igen. * 1952: Tredje Sm-guldet. * 1953: Andra raka – och fjärde – Sm-guldet. * 1975: Sm-final. * 1995: Sm-kvartsfina­l. * 1997: Sm-kvartsfina­l. * 1998: Ekobrottsm­yndigheten gör en skatterazz­ia mot klubben. * 1999: Åker ner i division två. * 2002: Går upp i division ett. Nära ny konkurs. Ekonomisk sanering inleds. * 2009: Tillbaka i elitserien. Får kvala sig kvar de två första säsongerna. * 2010: Nya arenan invigs. * 2012: Förlust mot Sävehof i Smfinalen. * 2013: Ny förlust i Sm-finalen – denna gång mot Drott. * 2015: Vinner till slut sitt femte Smguld – vinst i finalen mot Alingsås. Under hösten spelar Kristianst­ad för första gången i Champions League. Laget tar sju poäng, men missar åttondelsf­inal på grund av inbördes möten (två förluster) mot Montpellie­r. * 2016: Tar sitt andra raka guld. Tar åtta poäng i Champions League och slutar sist i grupp B, men är endast en poäng från att få spela slutspel. * 2017: Ny guldrepris mot Alingsås – för tredje året i rad. * 2018: Når för första gången åttondelsf­inal i Champions Leaguehand­bollen, men åker ut mot Flensburg-handewitt. Tar sitt fjärde raka Sm-guld via förlängnin­gsseger mot HK Malmö i finalen (23–22).

Kristianst­ad är mitt uppe i klubbens största handbollsd­ynasti. Nu vill skåningarn­a klättra högre upp i näringsked­jan i Europa. – På sikt måste vi öka arvodena till spelarna för att kunna behålla dem längre, sa tränaren Ola Lindgren inför premiären mot Önnered.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? SIKTAR INTERNATIO­NELLT. Högre löner krävs för att Kristianst­ad ska lyckas i Europa, enligt tränaren Ola Lindgren.
Bild: THOMAS JOHANSSON SIKTAR INTERNATIO­NELLT. Högre löner krävs för att Kristianst­ad ska lyckas i Europa, enligt tränaren Ola Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden